Hirdetés

Vélemény: nájsz tráj Márk, de átlátunk a szitán

A Facebook nem tartotta be a szabályt, ami így szól: ami nem romlott el, azt ne javítsd meg! Ember legyen a talpán, aki képes jól reagálni ebben a káoszban, ami született.

Tegnap globálisan is elárasztották a legnagyobb közösségi oldalt a reakciók: mindenki haházik, elámul, sír vagy éppen szeret, vannak olyanok akik maradi módon a lájkot nyomják tovább, és persze akadnak mérgesek. Kezdjük az elején, mit gondol Zuckerberg?

"Nem minden momentum vidám, amit meg akarsz osztani. Néha előfordul hogy olyasmit közölsz, ami szomorú, vagy frusztráló. A közösség tagjai évek óta szerették volna, hogy legyen dislike gomb, de ezzel nem azt akarták mondani, hogy az ismerőseik bejegyzéseit nem kedvelik. Az emberek együttérzésüket szerették volna kifejezni, többféle érzelmet mutatni a külvilág felé. Nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy kitaláljam ennek a módját, sokat gondolkoztunk a csapatommal. Az egyik cél az volt, hogy mindez olyan egyszerű legyen, mint a lájk gomb megnyomása. Ennek eredményeképp jöttek létre a reakciók, mostantól szeretni, nevetni, meglepődni, szomorkodni és mérgelődni is lehet. A szeretet messze a legnépszerűbb reakció, ami helyesnek tűnik nekem!"

Mark és csapata jól kigondolta - lájkolják, szereik, el vannak ájulva
Mark és csapata jól kigondolta - lájkolják, szereik, el vannak ájulva [+]

Az alapító tehát sokat gondolkozott, bevont egy csapatot, az eredményt látjuk. De tudjuk mit jelent? Meg vagyok győződve róla, hogy nem törték eleget a srácok a fejüket. Vegyük sorra, miért nem értek egyet a Mark és csapata által élesített érzelmekkel. Kezdjük a könnyűvel: a nevetés jó dolog, de (minimum) kétélű fegyver. Nevethetek veled, vagy nevethetek rajtad. Röhöghetek teli szájjal, vagy cinikusan. Ha kiírod az üzenőfalra, hogy leestél a lépcsőn, de nem tört el semmid: megjelenik hogy "Péter reagált a bejegyzésedre: HAHA", ettől te egyáltalán nem biztos, hogy jobban fogod érezni magad. De ha a reakcióm mérges, akkor azért vörös a fejem, mert szerettem volna, hogy megüssed magad? Esetleg az bánt, hogy nem figyeltél oda?

Ha pedig azt írod: berúgtál éjszaka és elvesztetted a kulcsot, én erre megint azt mondom "HAHA". Motoszkál benned a kétely, hogy veled vagy rajtad... és ha a WOW fejre nyomnék? Az mit jelent, tudod? Amikor a huszadik képet posztolod a héten a gyerekről (és még mindig csak kedd van), én nyomok egy lájkot, de előtte mindig szerettem, mi történt? Majd jönnek a viták (eddig is voltak, akik képesek megsértődni, ha valamelyik képről lemaradt a hüvelyk), hogy miért pont ezt nyomtad, miért nem amazt? És ha mellényúltam véletlen?

Tényleg, mit jelentenek ezek az új reakciók? Eddig egyszerű volt az élet Mark közösségében, csak megnézted a profilképed alatt hogy hányan kedvelik, és akkor tudtad, hogy mi van. De ezentúl mi lesz? Hogyan számolod? Van ami kettőt ér? Aki nevet, nem szeret? Aki ezentúl is kedvel, hogyan kezeled? Vagy ha lájkolni nem tud és emiatt inkább - mint eddig - csöndben marad, azokat kirekeszti a többi, aki alkalmazkodott?

Kibontva kiderül, nem mind gondolja ugyanazt
Kibontva derül ki, gondolnak mást is az emberek [+]

Egy bejegyzés alatt maximum három ikon lehet - hogy miért, azt csak a nagyon sokat gondolkodó Zuckerberg tudja, vagy talán még ő sem (a végén elmondom, ne aggódj). Reakció nyolcvan, de hogy ebből mi micsoda, és ki volt aki a hahát nyomta... ha rákattintasz valamelyik látszódó emócióra, akkor részletes bontásban megvizsgálhatod mit szólnak a pajtik, de ez csak viszi az idődet, ami a közösségünkben amúgy is ritka kincsnek számít. Biztos, hogy alaposan átgondolta ezt Mark?

Ha egy celebről kiderül hogy áramot lopott, a helyes megoldás a mérges fej, ugye? Te is hergeled magad, vagy ha megnyomtad, elmúlik? Tegyük fel, én nem dúlok-fúlok, engem csak elszomorít a dolog, akkor most mi van? Én leszek az egyetlen, aki szomorkodok? És kívülről hogy néz ki mindez, mit gondol a másik? Azt, hogy csak sajnálom a tolvajt, mert a karácsonyt börtönben tölti? De tudod mit, nem rizikózok, nem leszek különc: beállok a sorba, nyomok egy mérgeset. Ha valaki megnézi később a reakcióimat, azt fogja látni, hogy idegbeteg vagyok, mert ilyen híreket kapok?

Ezekkel az érzelmekkel pont az a baj, hogy a mögöttes tartalom bármi is lehet. Eddig egyértelmű volt: az adott bejegyzés felkeltette az érdeklődésem, megjelöltem és kész, nem volt hova továbbgondolni. A mostani rendszer viszont félreértésre adja az okot: nekem ezt jelenti, te úgy értelmezed, a harmadik csak nevet. És akkor hol maradnak az általunk igényelt, áhított fejek? Hol van a "bekészítem a popcornt", az "unalmas", a "gagyi", a "nem értek egyet"? Nem mintha eddig ezek hiányoztak volna, ha nagyon akartam, beírtam kézzel a megjegyzésekbe! Viszont ha te szeretsz, ő szomorú, a harmadik mérges, én bezzeg gépeljek? Miért nincs ezeken túl, más alternatíva? Mért nem kérdeztek meg?

Majd jönnek megint az aktivisták, hogy kellene barna, kellene fehér és jó lenne szürke. Muszáj hogy legyen szeplős, és mi az hogy nincs meleg? Legyen ünneplős, megáldós és feltétlen legyen szemüveges. Sőt, legyen egy reakció, ami felhívja a figyelmedet, hogy a helyesírásod pocsék, meg még legyen...

Reakciók - ha megkérdezett volna
Reakciók - ha megkérdezett volna [+]

Egyébként egész eddig úgy tettem, mintha a történet tényleg csak arról szólna, hogy egymásra, vagy egymás mellett reagálunk-e. De elég volt, lépjünk tovább, lássuk a nehezebbet. Eltart majd egy ideig, mire az emberek megértik: a Facebook egy speciális üzlet, ahol te vagy a termék, meg én, és a többiek. Most épp ezer forintot érsz, talán kicsit többet. De tudnod kell, minél több időt vagy itt, minél több reakciót nyomsz meg, annál értékesebb leszel. Mark csapata kimatekozta, hogy ezek a hangulatjelek tovább tartanak fogva, míg kitalálod hogy melyiket válaszd, lecsekkolod hogy mások miket nyomtak, és közben nézed a hirdetéseket. A hangulatunkról eddig is tudtak, most még pontosabbá válik a profil, a targetált reklámok ezentúl még jobban, még nagyobbat ütnek. Pedig már így is százmillió órát mozizunk naponta.

Sokat gondolkoztam, hogy min agyalt ennyit Mark és csapata. De bárhonnan közelítem, akármit számolok, csak egy következtetés marad, mindig ugyanazt az eredményt kapom: a Facebook algoritmusának finomítása, a precízebb feedback. És ennek csak egy aprócska része, hogy pozitív tartalmakat csöpögjenek a feedek. Amin sok ember nevet, amit mindenki szeret, abból kapjunk sokat, a többiből keveset. Na persze, álomvilágban élünk, ébresztő emberek! Ha komolyan számítana, ha érdekelné a véleményünk, megkérdezett volna. De Mark és csapata biztosra ment, inkább kigondolta maga. Apropó, a kommenteddel mi lesz? Ja, hogy azt továbbra is csak lájkolni lehet. Akkor ez egy nagy, könnyező haha. Nyilván dislike lenne, de olyan sajnos nincsen.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények