Végre kiderült: 150 GB-nál húzódik a T-Korlát

Ígéretüknek megfelelően a hét elején tárgyalóasztalhoz ültek a T-Online-botrány kapcsán érintett érdekvédők, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a szolgáltató képviselői. Juhász Károly, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője, a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT), az Internet Fejlesztési Alapítvány, valamint a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete épp két héttel ezelőtt kezdeményezett egyeztetést a T-Online Magyarország vezetőivel.

Visszavonás nincs, búcsúajándék van

Juhász Károly az NHH részéről megerősítette, hogy a T-Online eljárása megfelelt a jogszabályoknak és az általános szerződési feltételeknek, de etikai és fogyasztói aggályokat vetett fel. A szolgáltató ennek ellenére nem vonta vissza korábbi döntését, ehelyett – eddigi nyilatkozataival összhangban – kijelentette, hogy a felmondással érintett előfizetői kör számára a szolgáltatást a felmondási idő alatt változatlan feltételekkel biztosítja, a szolgáltatás megszűnésekor pedig zökkenőmentesen, szünetmentes ISP-váltással lehetővé teszi számukra ADSL-szolgáltatás igénybevételét.

A NETÉRT javaslatát elfogadva a T-Online búcsúajándékként még arra is hajlandó volt, hogy a túlzott használat miatt elbocsátott 50 előfizető számára a jelenlegi t-online-os emailcímük egy éves fenntartását és egy általuk megadott címre történő átirányítását biztosítsa – díjmentesen. (Reméljük, az előfizetők nem fognak túl sok emailt kapni, amitől az átiránytás hamar gazdaságtalanná válhatna – a szerk.)

Változni fognak a feltételek

 

A T-Online Magyarország intézkedése nyomán felmerült felhasználói panaszok jövőbeli elkerülése érdekében a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjének kérésére az internetszolgáltató vállalta, hogy Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) módosításával egyértelművé teszi azt az eljárást, amely megelőzi az előfizetők számára hátrányos döntéseket. Az ÁSZF a jövőben tartalmazni fogja az "extrém" felhasználói szokás fogalmát, és annak esetleges következményét. Ígérete szerint a T-Online az ÁSZF e módosításánál a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjével egyeztetve, a fogyasztói érdekek maximális figyelembe vételével jár el.

Megegyezés született arról is, hogy a T-Online a havi minimum 150 GB forgalmi mennyiséget tekinti "extrém" felhasználói szokásnak, a most hűségnyilatkozattal nem rendelkező felhasználók esetében. Ezt a forgalom-mennyiséget a felhasználói szokások figyelembe vételével a szolgáltató évente felülvizsgálja, ám a felülvizsgálat eredményeképpen megállapított érték nem lehet az előző évinél kevesebb.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a T-Online Magyarország tájékoztatása szerint az érintett csomag ügyfeleinek több mint 99 százalékára nem jellemzők ezek az "extrém" felhasználói szokások. Ebből következően az internetszolgáltató gazdaságos működését veszélyeztető kritikus adatforgalmat a felhasználók kevesebb mint egy százaléka hozta össze.

Megszoksz vagy megszöksz

A jövőben azokat a hűségnyilatkozattal már nem rendelkező "extrém" felhasználókat, akik rendszeresen átlépik az ÁSZF-ben meghatározott adatforgalom mennyiségét, a T-Online értesíti. A szolgáltató azon előfizetői számára, akik felhasználó szokásaikon ezután sem kívánnak változtatni, vagy saját más jellegű, vagy más szolgáltató más csomagját ajánlja majd fel.

A felek végül, de nem utolsósorban megállapodtak abban is, hogy az ügy további részleteinek egyeztetése céljából és a jövőben is rendszeres egyeztetést folytatnak a felhasználói szokások és a szolgáltatói magatartás közös elemzése érdekében.

A továbbra is kérdéses pont

A megbeszélésről kiadott sajtóközlemény szerint a tárgyalófelek közös sikerként könyvelték el, hogy általános adatforgalmi korlátot – a többek között a konkurens UPC-nél alkalmazott, egyértelmű és átlátható "fair use policy"-t – nem kellett kialakítaniuk. Vagyis adatkorlát hivatalosan továbbra sincs az ADSL-csomagban, van helyette "extrém" felhasználói szokás. Ez arra enged következtetni, hogy a T-Online a 3 GB-nál nagyobb adatforgalmat engedélyező csomagjait továbbra is "korlátlanként" kívánja reklámozni – a most már szerződésben is rögzített 150 GB-os limit és annak nyíltan felvállalt következményei dacára.

 

Azóta történt

Előzmények