Véget ért a V4-országok digitális készségeinek felmérése

Az IT Fitneszteszt keretében 3324 hazai diák és 133 tanár tesztelte le digitális készségeit, ötven százaléknál jobb eredményt a diákok közel 29 százaléka, és a tanárok több mint 61 százaléka ért el.

Október 31-én véget ért a V4-es országokban élő diákok és fiatal felnőttek digitális készségeit feltérképező online felmérés, az IT Fitneszteszt.

Magyarországról az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért csatlakozott a projekthez annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet kaphasson a fiatalok digitális készségeiről.

Magyarországon 22 budapesti és 120 vidéki iskola csatlakozott az IT Fitneszteszthez, amelyekből 3324 diák, illetve 133 tanár csinálta a végig a nagyjából 45 perc alatt teljesíthető online tesztet, amelyben mindennapi élet, tanulás, munka, ügyintézés során szükséges készségeket vizsgálták.

A négy országban zajló, egységes lebonyolítás révén az IT Fitneszteszt megalapítása óta idén először az eredmények régiós összevetésére is mód nyílik majd. Bár a V4-országokban elvégzett kompetenciateszt részletes eredményei jövő év elejére lesznek elérhetőek, az előzetes elemzésekből kiderül, hogy itthon a tesztet teljes egészében elvégző diákok 28,8 százaléka ért el jó, 50 százalék feletti helyes kitöltést.

Ahogy arra számítani lehetett, a diákok kvízeredményei nemenként csaknem teljesen azonosak: a lányok 38,38 százaléka, a fiúk 38,21 százaléka ért el 50 százalék feletti eredményt úgy, hogy az összes kitöltő diák 41,8 százaléka volt lány, 58,2 százaléka pedig fiú.

A teszten 50 százaléknál jobb eredményt elérő diákok közt fődíjként egy Xbox-konzolt sorsoltak ki a szervezők, amelyet Baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola egyik diákjának juttatnak el. Emellett további 66 díj talált gazdára a diákok és 58 pedig a tanárok körében, illetve 30-30 ajándékkal díjaztuk a legjobb átlageredményt elért iskolákat is. Az iskolák számára kiírt különdíj, az 1,7 millió forint értékű Maker's Red Box alkotópedagógiai ajándékcsomag kisorsolására decemberben kerül sor.

Mivel az IT Fitneszteszt elsősorban a gyakorlati ismeretekre fókuszál, ennek megfelelően összetett, gondolkodást igénylő kérdéseket tartalmazott. A kérdések az internethasználat, az IT biztonság, a csoportmunka-szoftverek és közösségi hálózatok, illetve az irodai alkalmazások témakörét érintik. A kitöltők a válaszok beküldését követően a rendszertől egy elektronikus tanúsítványt kapnak arról, hogy elért eredményeik alapján milyen szintűek ezeken a területeken az ismereteik, illetve esetleg milyen témákban lenne szükségük fejlesztésre, gyakorlásra.

Az IT Fitneszteszt honlapja ezen a linken érhető el: https://itfitness.eu/hu/.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Előzmények