iMakönyv iPhone-on

Az elmúlt években már több példát is láthattunk arra, hogy (bár időnként apokaliptikus víziókat emlegetnek a modern technika kapcsán) a katolikus egyház vezetői igyekeznek kihasználni a legfejlettebb technológiákat is, hogy a hívők számára új lehetőségeket kínáljanak a mindennapi vallásgyakorlatokban, illetve, hogy a fiatalabb nemzedékek körében zajló evangelizációt hatékonyabbá tegyék. A zenerajongó XVI. Benedek pápa 2006 óta használ iPodot, s a nyáron, Ausztráliában megrendezett katolikus világifjúsági találkozón résztvevőknek „BXVI” aláírással küldött üdvözlő SMS-t.

Hirdetés

Ennek a törekvésnek a legújabb jele, hogy a pápai társadalmi kommunikációs szervezet (Pontificio Consiglio delle Comunicazioni Sociali) támogatásával egy iPhone/iPod-alkalmazást fejlesztettek ki, az iTunesról letölthető iBreviaryt, melynek segítségével imákat lehet megjeleníteni. Az alkalmazást egy olasz pap, Paolo Padrini készítette el egy webdizájner, Dimitri Giani segítségével.

A iBreviary három külön szekcióban tartalmaz szent szövegeket: egy válogatott passzusokat összegyűjtő breviáriumot (jelenleg olaszul, angolul, spanyolul, franciául és latinul, de már készül a portugál és a német változat is), egy, a napi misékhez szükséges szöveggyűjteményt, valamint himnuszokat.

A hivatalosan december 14-én debütáló, ám már az ősszel megjelent programot decemberig tesztelték, ez idő alatt körülbelül 10 ezer letöltést regisztráltak Olaszországban. A szoftver 79 eurócentbe kerül, a frissítések ingyenesek lesznek, a fejlesztő papot illető bevételeket (60 százalék) pedig jótékony célra, egy ifjúsági tábor helyreállítására fordítják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények