Váratlanul vezetőt váltott a SiFive

Hirdetés

A SiFive még a 2016-os esztendő közepén jelentette be az iparág első, nyílt forrású chiptervező platformját, amely a RISC-V architektúrát tekintette alapnak. Azóta a rendszer folyamatosan fejlődik, viszont a vállalat nemrég bejelentette, hogy Dr. Naveed Sherwani nem tölti be többé a cégvezetői szerepet, és új pozíciót kap, ezen belül az igazgatóság elnöke lesz. Az új elnök-vezérigazgató Patrick Little lett, aki korábban a Qualcomm vezető alelnöke volt.

A döntés viszonylag gyorsan ment végbe, és nem sok előjele volt. Valószínűleg azért történt a változás, mert Dr. Naveed Sherwani ugyan kiváló mérnök, de a SiFive aktuális működését tekintve már többet ér, ha egy üzleti szinten több tapasztalattal rendelkező szakember a vezető. Főleg olyan időkben, amikor az NVIDIA bejelentette, hogy felvásárolják az ARM-ot, ezzel párhuzamosan pedig az utóbbi vállalat partnerei elkezdték vizsgálni azt a lehetőséget, hogy érdemes-e alternatív ökoszisztéma után nézni, és ha igen, akkor mik közül lehet választani.

Patrick Little egyik feladata lényegében az lesz, hogy meggyőzze a kétkedőket az ARM elhagyásáról, és nem mellesleg beajánlhatja majd a SiFive-ot. Az alacsony fogyasztású beágyazott rendszerek piacán valószínűleg nem lesz nehéz dolga, mert a RISC-V-re eddig is szép számmal ugrottak át a korábban ARM-ot használó cégek, elsődlegesen a jóval jobb energiahatékonyság miatt. A fő tényező itt az ultramobil terület megnyerése lehet, ami azért kemény diónak ígérkezik.