Milliárdos adócsalókat buktattak le

Hirdetés

A Vám-és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala ma jelentette be, hogy adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűncselekménye miatt folytatott nyomozást zárt le, amelyet vádemelési javaslattal előterjesztett a Csongrád Megyei Főügyészségnek.

A büntetőeljárás során a pénzügyőrök megállapították, hogy két magyar állampolgárságú személy az általuk irányított szegedi székhelyű gazdasági társaságokon keresztül 2007 és 2009 között összesen 13 milliárd forint értékben értékesítettek Szlovákiából beszerzett számítástechnikai eszközöket egy, az ugyancsak érdekeltségi körükbe tartozó budapesti kft.-nek. Annak ellenére, hogy a számítástechnikai eszközök beszerzése külföldről történt, a társaságok adóbevallásaikban az adóhatóságot megtévesztve már belföldi beszerzésként tüntették fel azokat, így mentesülve az adókötelezettségek (áfa) megfizetése alól.

A hatóság szerint az adócsaló társaságok e tevékenységükkel a központi költségvetésnek mintegy 2,5 milliárd forint kárt okoztak. Az előzetes letartóztatásban lévő magyar állampolgárságú gyanúsítottól az okozott kár biztosítása érdekében a pénzügyőrök nagy értékű festményeket, sportrepülőgépet és készpénzt foglaltak le közel 100 millió forint értékben.

Azóta történt

Előzmények