Valósággá válhat a Mátrix

Hirdetés

Könnyen lehet, hogy a Mátrix című sci-fi alapötlete nem is áll olyan távol a valóságtól. A japán szórakoztatóelektronikai óriásvállalat nemrég egy olyan ötletet szabadalmaztatott, amellyel érzetek sugározhatók az emberi agyba – írta a New Scientist beszámolójára hivatkozva számos lap. A lehetőségek határtalanok. Az egyik legfontosabb cél olyan filmek és videojátékok elkészítése, melyekben szagolni, ízlelni és tapintani is lehet majd a környezetet. A beszámolók csupán mellesleg említik, hogy a technika segíthet a vakoknak és a süketeknek is.

A megoldás lényege, hogy az agy megfelelő területére irányzott ultrahanggal bármilyen érzet – szagok, hangok vagy képek – előidézhető. A Sony szerint ez az eljárás semmilyen implantátum behelyezését vagy egyéb műtéti beavatkozást nem igényel, ráadásul jóval kifinomultabb, mint a ma létező egyetlen hasonlóan kíméletes módszer, a koponyán keresztüli mágneses stimuláció. Ez változó mágneses mezők révén ingerli az agysejteket, ám durva és pontatlan megoldásnak számít, mert a mágneses mezők nem fókuszálhatók olyan precizitással, mint az ultrahang.

A szabadalmat jegyző kutató nem kívánt interjút adni a tudományos magazinnak, de a Sony szóvivője annyit elmondott, hogy egyelőre csupán egy jövőbe mutató ötletről van szó, kísérleteket még nem végeztek. Szakértők szerint az eljárás működhet, noha azt értelemszerűen még sejteni sem lehet, hogy hosszú távon vannak-e mellékhatásai.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony