A vállalatok rámozdultak a Google Docsra

Google SpreadsheetMa már a vállalatok ötödénél használják széles körben a Google online irodai csomagját – derül ki az IDC felméréséből. A Dokumentumok (Docs) néven futó szolgáltatás népszerűsége gyorsan növekszik: 2007 decemberében a cégeknek még csupán 5 százaléka volt komoly felhasználója.

A piackutató az idén júliusban készített felmérés során 262, kkv-knál és nagyvállalatoknál dolgozó vezetőt kérdezett meg, akiknek a 19,5 százaléka mondta azt, hogy a megoldást széles körben alkalmazzák a cégnél, 25,2 százalék pedig azt, hogy náluk egy év múlva lesz ez a helyzet. A vizsgálatért felelős szakértő szerint ugyan a Docs egyelőre nem lép a Microsoft irodai csomagjának helyébe, inkább azt kiegészítve használják, mégis fenyegetést jelenthet Redmond számára.

„A Microsoftnak lépnie kell, mielőtt a Google még nagyobb teret nyer. Amint a felmérésből kiderül, a Google a kollaboratív szerkesztés terén előnyben van. Lehetőséget biztosít továbbá offline szerkesztésre is, szinkronizálással, tehát jól láthatóan igyekeznek a klasszikus SaaS-megoldások hibáit kiküszöbölni” – mondta Melissa Webster, az IDC elemzője.

Tény ugyanakkor, hogy a Microsoft Office-t a cégek 97 százaléka még mindig széles körben használja, ez az arány nem változott az előző vizsgálat óta.

A Microsoft egyébként éppen tegnap tette hozzáférhetővé felhasználók egy kiválasztott csoportja számára a Google Docs riválisának szánt Office Web Apps előzetesét. A tesztelésre meghívottak egyelőre az internetes Wordben csak megnyitni tudnak dokumentumokat, szerkeszteni nem, de az Excel és a PowerPoint már használható. Később hozzácsapják a csomaghoz a OneNote alkalmazást is.

Azóta történt

Előzmények