Virtuális világok a látássérültek szolgálatában

Kutatók egy csoportja a virtuális világok segítségével igyekszik megkönnyíteni a vakok és súlyos látássérültek életét: annak érdekében, hogy a látásszervi fogyatékossággal élők minél egyszerűbben vehessék a valós világ által támasztott közlekedésbeli akadályokat, számítógépes játékprogramokkal próbálják fejleszteni a vakok térbeli tájékozódási képességét. A Chilei Egyetem és a Hardvard Medical School szakemberei három PC-s szoftvert választottak ki tesztelésre, melyekben közös, hogy különféle hangokat továbbít a felhasználó irányába, mint a lépések zaja vagy kopogás egy ajtón. A játékos billentyűzet segítségével mozoghat és léphet kapcsolatba tárgyakkal a virtuális világban, a helyszínek között labirintusok, egy metróhálózat és a valóságban létező épületek szerepelnek. A zajos környezet célja az, hogy a különféle hangeffektusok értelmezésével a felhasználó megtanulja, miként rajzoljon magában térképet a helyszínről – vak gyermekek számára ugyanis különösen fontos az érzékek fejlesztése.

Lotfi B. Merabet, a projektben fantáziát látó tudósok egyike úgy véli, nem csupán a vakoknak segítenek az idegen környezet megismerésében, hanem a kísérletek segítségével az orvosok értékes adatokhoz is juthatnak a nem látók agyi folyamatait illetően. „Arra koncentráltunk, hogy egyfajta rehabilitációs eszközt fejlesszünk a vak felhasználók számára. A program lehetővé teszi, hogy a látáskárosultak virtuálisan megfigyelhessenek épületeket belülről, mielőtt a valóságban belépnének az ajtón, ugyanakkor képalkotó eljárásokkal megfigyelhetjük, miként hajtja végre az érintettek agya a feladatot” – mondta a szakember a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

Legalább ötvenféle hangalapú játékszoftver érhető el a piacon vakok számára, melyek között szerepel flipper, klasszikus játéktermi kétdimenziós lövöldözős játék vagy éppen második világháborús tankszimulátor is. Emellett nem szabad elfelejteni a szöveges beviteli alapokon működő szoftvereket sem (lásd Zork, az Infocom műhelyéből), melyek beszédszintetizátor segítségével látáskárosultak által is játszhatóak.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint körülbelül 314 millió látássérült ember él a világon, a vakok száma ebből megközelítőleg 45 millió fő. Hazánkban jelenleg mintegy 44 ezer fő regisztrált látássérült ember él.

Azóta történt

Előzmények