Üzletet lát a nyílt forráskódban a Synergon


Stratégiai együttműködésről állapodott meg a SUSE Linux Enterprise termékkel itthon is sikerekre vágyó Novell és a regionális terjeszkedését erősíteni szándékozó Synergon-csoport. A Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban is érdekelt tőzsdei cégcsoport mostantól vezető szerepet kíván betölteni a Linux-rendszerek támogatásában is. Ehhez fokozatosan biztosítják a szükséges erőforrásokat: a legfontosabb, hogy megfelelő számú képzett szakember kerüljön e területre a vállalaton belül az új kompetencia központ állományába. Linuxhoz értő it-munkásokból várhatóan nem lesz hiány, mivel a Novell már eddig is komoly erőfeszítéseket tett, hogy az oktatási hátteret kiépítse. Ma már számos hazai oktatási intézmény – például a Pécsi Tudományegyetem, ahol már túl vannak az első szemeszteren a diákok – kínál minőségi Linux-oktatást.

Európai és hazai lehetőségek

Hirdetés

A Synergon hamar ráébredt arra, hogy a három hónapja tető alá hozott Microsoft-Novell megállapodás kis invesztíció mellett komoly üzleti lehetőségekkel kecsegtet, ugyanis az Európai Unió eltökélt szándéka – kiemelten az államigazgatás, a közigazgatás területére koncentrálva, de a meghatározó vállalatokat is ösztönöznék –, hogy a nyílt forráskódú rendszereket támogassa. Az Európai Bizottság januárban kiadott jelentése szerint 2010-re az Unió összes it-szolgáltatásának 32 százaléka nyílt forráskódú szoftverekre fog épülni. Az IDC elemző cég szerint 2008-ra a teljes Linux-piac értéke – beleértve a szervereket, az asztali gépeket és a szoftvereket is – meghaladja majd a 35 milliárd dollárt, amelyből a szoftverek várhatóan több mint 14 milliárd dollárt tesznek majd ki.

Már most is számos befolyásos vállalat és kormányszerv használ munkája során „open source” technológiát, gondoljunk csak a spanyol Miniszterelnöki Hivatalra, a finn Védelmi Minisztériumra, Velence, illetve Prága önkormányzataira. Hazánkban az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala, a Közlekedési Felügyelet, illetve a Magyar Szabadalmi Hivatal Linux-bevezetései jelentik az első fecskéket. A felsorolt itthoni példák ellenére sem mondható, hogy nálunk a kormányszervek komolyabban vizsgálnák jelenleg az alkalmazási lehetőségeket – gondoljunk csak a legnagyobb állami projektnek számító elektronikus adóbevallási rendszerre, ahol a fejlesztőknek még azt a minimális igényt sem sikerült kielégíteni, hogy a Linuxot használók is be tudják adni bevallásaikat elektronikusan.

Európai sikerek

A kormányzati alkalmazások mellet az üzleti világ is érdekelt a két említett konkurens szoftvergyártó technológiai együttműködésében. A Novell a napokban jelentette be, hogy ügyfelei közül a Deutsche Bank AG, a Credit Suisse és az AIG Technologies az elsők között részesül a Microsoft Corp. és a Novell Inc. – a Windows és a Linux rendszerek együttműködését javító – széles körű üzleti és műszaki megállapodásának eredményeiből. A Microsoft három különálló megállapodás keretében mindegyik vállalat részére SUSE Linux Enterprise előfizetési tanúsítványokat biztosít, így lehetővé teszi számukra a Microsoft és a Novell között született szerződés előnyeinek kihasználását.

Múlt heti hír az is, hogy Európa második legnagyobb autógyártó vállalata, a PSA Peugeot Citroën és a Novell egy több évre szóló szerződést kötött, amelynek keretében a szoftvercég 20 000 SUSE Linux Enterprise Desktop asztali operációs rendszer és 2500 SUSE Linux Enterprise Server telepítését biztosítja a francia vállalat részére. Itt ugyan nem esik szó az eddigi Microsoft-szoftverekkel történő harmonizálásról, de ne felejtsük, a személyi számítógépeken alkalmazott operációs rendszerek döntő hányadát (95 százalékát) 2007-ben is Windowsnak fogják hívni.

Együttműködésben

Az it.news olvasói értesülhettek róla, hogy a Novell a nyílt forráskóddal dolgozó fejlesztői közösség számára elérhetővé tette az openSUSE Build Service keretrendszert, ezzel olyan infrastrukturális hátteret biztosított a szoftverfejlesztők számára, amellyel a különböző Linux-disztribúciókhoz és különböző platformokhoz könnyedén elkészíthetik és lefordíthatják szoftvercsomagjaikat. Az openSUSE Build Service – amely az openSUSE projekt része – a Novell openSUSE.org közösségi webhelyén található meg. Ez a projekt a Linux népszerűsítését célzó, a Novell által szponzorált közösségi kezdeményezés, amely már több mint 35 000 regisztrált taggal rendelkezik. A szoftvercég ebből a Linux-disztribúcióból állítja össze SUSE Linux Enterprise platformját úgy, hogy az ott található több mint 6000 nyílt forráskódú csomagból átlagosan 2000-et kiválaszt tesztelésre és ellenőrzésre, majd beépíti azokat az Enterprise rendszerbe.

Három hónapja a Microsoft-Novell paktumot a szakma – kérdőjelekkel ugyan – 2006 egyik legjelentősebb informatikai eseményének minősítette. A Novell-Synergon megállapodás egy lehetséges válasz arra, hogyan lehet egy hihetetlennek tűnő együttműködési megállapodást a gyakorlatban megvalósítani.

Azóta történt

Előzmények