Üzemanyagcellás ThinkPad a PolyFueltől

A PolyFuel legújabb fejlesztése egy Lenovo T40 ThinkPadhez készült, és egy feltöltéssel akár 10 órán keresztül is képes folyamatosan működni. A kaliforniai vállalat a következő hetekben mutatja majd be az új koncepcióra alapuló eszközét a nagyközönségnek, azonban a bejelentés szerint a jelenlegi verzió kizárólag demonstrációs célokat szolgál, és még nem alkalmas tömeggyártásra. A prototípus egyik legnagyobb újdonsága, hogy a kártyacsomag méretű metanolpatronok akár menet közben is cserélhetőek.

A fejlesztés során használ Direkt Metanolmembrános Cella (Direct Methanol Fuel Cell – DMFC) egyfajta speciális, protoncsere-membrános cella, melyben a reakció valamilyen folyékony szerves üzemanyag híg vizes oldatának (leggyakrabban néhány százalékos metil-alkohol-oldat) oxigénnel (vagy gyakrabban levegővel) történő közvetlen reakcióján alapul. Ez a reakció elektromos áramot, szén-dioxidot, vizet és hőt termel.

A SRI International kutatóintézetből kivált spin-off cég által kifejlesztett rendszer alig nagyobb, mint a T40 ThinkPadhez kapható kilenccellás akkumulátor, azonban kialakításából adódóan használata kissé megemeli az egész számítógépet. Jim Balcom, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a nagyobb méret ellenére a notebookgyártók élénk érdeklődést mutatnak a prototípus iránt, mivel az akár háromszor tovább bírja egyetlen feltöltéssel, mint a hagyományos lítiumalapú akkumulátorok.

Balcom elmondása alapján a tüzelőanyagelem-kutatások egyik legnagyobb problémája a megfelelően kis méret elérése, azonban az ilyen irányú kísérletek közül a DMFC-n végzett kutatások a legsikeresebbek. Reményei szerint néhány éven belül a hordozható számítógépek 10-30 százalékát már üzemanyagcellákkal szállítják majd.

Azóta történt

Előzmények