Hirdetés

Jön az USB 3.0: 25 giga 70 másodperc alatt

Hirdetés

Az új átviteli szabvány, az USB 3.0 specifikációjának egy változata már a nyár óta elérhető, s Jeff Ravencraft, a USB Implementers Forum elnöke tegnap bejelentette, hogy a teljes dokumentációt november 17-én, a kaliforniai San Joséban tartandó SuperSpeed USB Developers konferencián fogják bemutatni.

Ravencraft elmondta azt is, hogy várakozásaik szerint a tényleges, szerződésekben rögzített iparági támogatottságot feltehetően 2009 folyamán kapják majd meg a szabványhoz. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb a jövő év végén, de inkább 2010-ben jelenhetnek meg azok az eszközök, gépek, melyek – a korábbi szabványok támogatása mellett – az USB 3.0-t használják.

A bemutatóig vezető út nem volt könnyű: a fejlesztést támogató Intel többször is komoly vitába keveredett versenytársaival (főleg az AMD, az NVIDIA és a Microsoft fejezte ki ellenérzéseit), akik a tervezett technológia részleteinek nyilvánosságra hozatalát követelték tőlük – ennek lett a következménye, hogy nyáron hozzáférhető tettek egy specifikációt.

A SuperSpeed USB 3.0 az ígéretek szerint 4,7–4,8 Gb/s sebességet biztosít majd, s ez tízszerese lenne a jelenleg leginkább elterjedt USB 2.0 480 Mb/s-os maximális képességének. Ez azt jelenti, hogy (egy  összehasonlító mérés szerint) egy 25 gigabájtos HD-film másolása az USB 1.1-et használva több mint kilenc óra, illetve az USB 2.0-val 14 perc lenne, addig az USB 3.0 mindezt 70 másodperc alatt végezné el. S ezekből az adatokból az is kiderül, hogy bár a tízszeres sebességnövekedés igaz, de a közel 5 Gb/s csak bizonyos körülmények között lehetséges, az átlagos sebesség feltehetően 3 Gb/s körül van – ám ez sem rossz eredmény.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények