Komoly chipkorlátozást vethet ki az USA Kínára

A jelentések szerint az USA tovább akarja szigorítani a chipek exportkorlátozásait Kína irányába.

Bár hivatalosan még nem erősítették meg, a Reuters forrásai szerint a Biden-kormány arra készül, hogy tovább szigorítsa a chipek exportkorlátozásait Kína irányába.

Az utóbbi hetekben nagy port kavart, hogy megtiltották a fejlett AMD és NVIDIA AI-chipek exportját Kínába, és bár jelenleg számos ágazatban súlyos problémák adódhatnak Kínában emiatt, hosszú távon az elemzők szerint a kínai riválisok járnak jól a helyzettel.

Állítólag újabb szankciók közelednek: a 14 nm alatti, AI-képes chipek és chipgyártó eszközök exportja is tiltott lehet Kínába és a kínai cégeknek. A jelentések alapján a nagy cégeket erről már értesítette az USA. Az NVIDIA, az AMD és az Intel is érintettek – és értelemszerűen nem beszélnek a témáról.

Állítólag az újabb, egész ágazatot érintő törvényeket a jövő hónapban mutathatják majd be, és az USA szövetségeseinek támogatását is kérhetik. Azt pedig nehéz megmondani, hogy Kína az intézkedések hatására nagyon lemarad (hiszen a legmodernebb chipek gyártásához állítólag nincsenek saját eszközei és tudása, ilyen téren csak az USA, Tajvan és Dél-Korea uralja a piacot) vagy pedig hosszú távon a kínai riválisok felzárkóznak.

Azóta történt

Előzmények