Szex közben is figyelték a számítógépek bérlőit

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) tegnap közleményt adott ki arról a tavaly, egy házaspár által kirobbantott ügyről, melyben azzal vádoltak nyolc, számítógép-kölcsönzéssel/lízinggel foglalkozó vállalkozást, hogy illegális módon gyűjtöttek személyes információkat ügyfeleik gépéről egy eredetileg vészhelyzetek kezelésére szánt szoftverrel. Az érintett cégeket azonnali hatállyal eltiltották ettől a tevékenységtől, és a későbbiekben még büntetésre is számíthatnak.

A beszámoló szerint az adott cégek a DesignerWare nevű vállalat PC Rental Agent nevű követőprogramját használták, és ennek van egy különleges kiegészítője, az úgynevezett „Detective Mode”, melyet arra terveztek, hogy egy elveszített vagy ellopott számítógépet könnyen meg lehessen találni a segítségével. A Detective Mode lehetőséget ad a bérbeadó cégnek arra, hogy szinte minden interakciót követhessenek (billentyűleütések, kamera-, ill. mikrofonhasználat távvezérléssel, geolokációs adatok megszerzése, emellett hamis üzenetek küldése stb.).

Az FTC vizsgálatából kiderült, hogy az adott vállalkozások gyakorlatilag minden módszert kihasználtak, így megszerezték az ügyfeleik olyan adatait is, mint jelszavak/azonosítók, pénzügyi adatok, orvosi leletek, e-mailek stb. – sőt a felügyelet szerint az ügyfelekről különféle privát tevékenységeik (például szex) közben fényképeket is készítettek otthonaikban.

A nyolc cég több mint 1600 kölcsönzőt tart fenn az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában, és becslések szerint több mint 42 ezer ügyfelet figyeltek meg illegálisan.

Az ítéletet sokan tartják enyhének, mivel a felhasználói szerződés megfigyelési rendelkezéseinek visszaélése miatt ugyan elmarasztalták a cégeket, ám büntetést csak akkor helyeztek kilátásba, ha továbbra is folytatják az illegális adatgyűjtést.

Azóta történt

Előzmények