Túlárazta az államnak szánt termékeket az Oracle

Az Egyesült Államok kormánya beperelte a világ egyik legnagyobb IT-cégét, az Oracle-t, ugyanis azt állítják a keresetben, hogy a cég több millió dollárral károsította meg az államot, így az adófizetőket, termékeinek túlárazásával.

Hirdetés

A most sajtóvisszhangot kapott pert még áprilisban indították, s ez az ügy kapcsolódik egy volt Oracle-alkalmazott, Paul Frascella által 2007 májusában kezdeményezett perhez. Frascella egy olyan törvény lehetőségeit használta ki, melyet magyarra talán „feljelentési/informátori törvénynek” fordíthatnánk (False Claims Act), amit azért hoztak létre, hogy ha valaki a cégénél olyan tevékenységet tapasztal, mely megkárosítja az államot, akkor a köz érdekében jelentheti, ha vállalja az esetleges hátrányos következményeket is (bár az is hozzátartozik, hogy egy adócsalás esetében a feljelentő az okozott kár mértékéhez szabva jutalmat is kap ezért a tettéért, ez esetenként akár több tízmillió dollár is lehet).

Az eljárást az amerikai kormányzati beszerzéseket intéző szerv (US General Services Administration – GSA) gyakorlatának kijátszása miatt indították, mivel nagyon úgy tűnik, hogy az ottani közbeszerzési módszerek bürokratikussága azt eredményezte, hogy az Oracle magasabb árakat határozott meg, mint amit egyébként el lehetett volna érni. Így feltehetőleg több tízmillió dollárral fizettek többet a termékekért az állami hivatalok, mint kellett volna, vagyis az egyébként szokásos diszkontárat jelentősen megemelték az állami megrendeléseknél. Az ilyen üzleti gyakorlat az Egyesült Államokban törvénytelen.

Az Oracle egyelőre nem kommentálta a történteket.

Azóta történt

Előzmények