Az USA lett a legnagyobb bitcoinbányász-központ

Miután Kína folyamatos intézkedéssorozattal kisöpri a kriptomegoldásokat a régiójából, Amerika lett a bitcoinbányászok új kedvence.

Hosszú, egyben folyamatos intézkedéssorozattal idén gyakorlatilag teljesen kisöpri a kriptomegoldásokat a régiójából Kína, a napokban az iparágak tiltólistájára is felkerült már a kriptobányászat.

Hová mentek a bányászok? A brit Cambridge Centre for Alternative Finance adatai szerint az USA az új kedvenc. Kínában bezártak vagy elköltöztek a kriptotőzsdék és -bányászok, így a globális bitcoinhálózatot vizsgálva Kína májusban mért 44 százalékos (2019-ben még 75 százalékos) részesedése júliusra nullára csökkent.


[+]

A bányászokat kiszolgáló cégek már Észak-Amerikára és Közép-Ázsiára koncentrálnak, a kínai bányászok pedig folyamatosan költöznek. Az adatok szerint a bitcoinbányászat 35,4 százaléka már Amerikában történik, a következő legnagyobb piacok pedig Kazahsztán és Oroszország. Utóbbit állítólag az olcsó áram és a hidegebb éghajlat miatt kedvelik, bár egyre jobban aggódnak az illegális bányászat miatt. Orosz politikusok is felfigyeltek ugyanis a jelenségre, ezen felül a kínai hatóságok eleve tiltják az Irkutszk irányába költözést.

Más régiókban egyelőre toleránsabbak a hatóságok, van, ahol üdvözlik a bitcoinbányászat fellendülését. Az Ebang például Észak-Amerikában és Európában segít bányászfarmokat felhúzni.

Ha pedig már bitcoin, Vlagyimir Putyin kijelentette: a kriptopénzek bár megérdemlik a helyüket a fizetési szektorban, lát bennük értéket, de az olajszerződésekhez nem lehet azokat használni, mert túlságosan instabilak.

Azóta történt

Előzmények