Az innovációt támogatnák az amerikai kriptotörvények

Az amerikai pénzügyminiszter szerint az új törvényeknek támogatniuk kell az innovációt, de kezelniük is kell a kockázatokat.

Az USA-ban a kriptoipar túlságosan nagy hatósági szankcióktól tart, a kritikusok pedig túl enyhe törvények miatt aggódnak. Több nyilatkozat is arra utal, hogy a középutat célozhatják meg, és erre enged következtetni Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter legutóbbi kijelentése is.

Elmondása szerint a kriptotörvényeknek támogatniuk kell a felelősségteljes innovációt, miközben kezelik a kockázatokat.

Yellen szerint sok esetben a hatóságok már most is képesek a kriptokockázatok kezelésére és a megfelelő felügyelet biztosítására. Az innováció támogatása mellett azonban nagy hangsúlyt fektetnének a kockázatkezelésre, főleg olyan esetekben, amik veszélyeztetik a pénzügyi rendszert és a gazdaságot. Hozzátette: mivel a bankok és a hagyományos pénzügyi cégek is egyre jobban belefolynak a digitális eszközök piacába, a törvényeknek megfelelően kell kezelniük az új tevékenységek jelentette kockázatokat.

Sok kritikus mellett számos politikus is azt szeretné, ha a teljes ágazatra lecsapnának a kriptoeszközök súlyos volatilitása és a pénzügyi rendszer ebből adódó veszélyeztetése miatt – a Fehér Ház eddigi óvatos hozzáállása azonban sok kriptoszereplőt megnyugtatott, hogy az USA-ban nem valószínű, hogy ettől kellene majd tartaniuk.

Biden elnök elnöki rendelete egyelőre csak jelentéseket kért a minisztériumoktól és ügynökségektől a pénz jövőjéről és a kriptovaluták ebben játszott szerepéről. Yellen szerint az új törvényeknek lehetőség szerint tech-semlegesnek kell lenniük, és a háztartásokra, cégekre gyakorolt kockázatok alapján kell azokat megalkotni.

Előzmények