A chipgyártók távozásától tart az USA kereskedelmi minisztere

Nem alaptalanul: az Intel is jelezte, hogy csalódott, amiért még mindig nem bólintottak rá a chipszektornak szánt, 52 milliárd dolláros kedvezménycsomagra.

Gina Raimondo, az USA kereskedelmi minisztere nagyobb nyomást gyakorol a Kongresszusra, amiért az még mindig nem hagyta jóvá a chipgyártók terjeszkedését segítő, 52 milliárd dolláros csomagot (ami alapvetően kedvezményt jelentene). Raimondo szerint amennyiben nem lépnek, a chipgyártók felhagynak az amerikai terjeszkedéssel és beruházásokkal.

A miniszter szerint a cégek nem várnak tovább, és az USA helyett inkább más országokban terjeszkednek majd.

A tajvani GlobalWafers egyébként épp most jelentett be egy 5 milliárd dolláros gyárépítést Texasban – pedig korábban ezt a gyárat Európába szánták, de meghiúsult egy tervezett németországi üzlet, és a nagy EU-s ígéretek ellenére a tajvani chipgyártók mind inkább Amerika felé nyitnak.

Raimondo szerint azonban a GlobalWafers jelezte felé, hogy számítanak az 52 milliárd dolláros csomagra.

A miniszter félelmei egyébként messze nem alaptalanok: az Intel az Ohióba épített, 20 milliárd dolláros megagyárának nyitóünnepségét felfüggesztette, méghozzá azért, hogy jelezze az amerikai kormánynak; nagyon elégedetlen, hogy a Kongresszus még mindig nem hagyta jóvá az 52 milliárd dolláros kedvezménycsomagot.

Azóta történt

Előzmények