Fejlesszetek a hadseregnek!

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter tegnap a DARPA, a minisztérium által támogatott kutatási ügynökség által szervezett konferencián tartott beszédet, ahol közölte, hogy a jövőben nagyságrendekkel megnövelik a kiberhadviseléssel kapcsolatos kutatások támogatását, egyúttal szervezettebbé és átláthatóbbá teszik ezeket a programokat. Igen keményen beszélt arról, hogy az Egyesült Államok messze lemaradt Kína és Oroszország mögött az ilyen projektekben, ami ahhoz vezetett, hogy az USA katonai előnye e téren erodálódni kezdett.

Az amerikai katonai vezetők már jó ideje lobbiznak az ilyen kutatások és fejlesztések szükségessége mellett – sorozatban idézve a civil és stratégiailag fontos amerikai célpontok ellen intézett támadásokat, illetve számos olyan lehetőségre hívták fel a figyelmet, melyek a digitális világban egy ellenfél számára stratégiai előnyt jelenthetnek, ha a kibertérben sikeres támadásokat hajtanak végre.

Carter elmondta, hogy vészes az ország lemaradása, ezért le kell törni a fejlesztéseket gátló bürokráciát, fel kell gyorsítani a pénzek folyósítását, illetve a projekteket is sokkal gyorsabban kell végrehajtani. A miniszter egyébként már rég folytatja ezt a kampányt: februárban kétszer is hivatalos látogatást tett a Szilícium-völgyben, hogy minél több vállalatot megnyerjen a katonai fejlesztések céljára, illetve olyan fejlesztések támogatásáról tárgyaljon, melyeket a haderő is felhasználhat. Emellett a kormányzatban is hatékonyan lépett fel, mivel már a jövő évi költségvetésben sem érvényesítik azt a korlátot, mely eddig az ilyen katonai kutatásokra fordítható pénz mértékét limitálta.

Azóta történt

Előzmények