Az amerikaiak közel fele betiltaná a TikTokot

Egy felmérés szerint az amerikai felnőttek nagyjából fele a TikTok betiltása mellett van. New Yorkban eközben tényleg be is tiltották, egyelőre csak a kormányzati eszközökön és hálózatokon.

Számos ország mellett több amerikai város is betiltotta már a TikTokot a kormányzati eszközökön (és dolgozók számára), biztonsági aggályok miatt. Ezekhez csatlakozott a hét közepén New York városa is.

Az USA törvényhozói továbbra is a TikTok országszintű betiltását sürgetik, estleges kínai kormányzati befolyásolás és nemzetbiztonsági aggályok miatt. Eric Adams, New York polgármestere is a város hálózataira jelentette biztonsági fenyegetés miatt döntött az intézkedés mellett. A helyi hatóságok 30 napon belül kötelesek törölni az appot, a városi eszközökről és hálózatokról nem lehet azt többé majd elérni.

Montana az egyetlen amerikai állam egyébként, amely teljes mértékben, még a lakossági elérés kapcsán is betiltotta a TikTokot – de a döntés még nem lépett érvénybe, a TikTok pedig nagy erőkkel perel, hogy ezt megelőzze.

Mit gondolnak az amerikai felnőttek? A Reuters/Ipsos felmérése szerint közel a felük, konkrétan 47 százalékuk támogatja a TikTok amerikai betiltását. Ezt csak 36 százalék ellenezte, 17 százalék pedig bizonytalan volt. A felmérés rávilágított, hogy az amerikai emberek nagyon aggódnak Kína globális befolyása miatt – eközben az USA és Kína kapcsolata több évtizedes mélypontra süllyedt.

A TikTok olyannyira központi téma az USA-ban, hogy tavasszal az FBI igazgatója közölte: a kínai kormány eszközök millióin irányíthatja a szoftvert a TikTok segítségével, továbbá úgy tudja megosztani és befolyásolni az amerikai embereket, hogy azok észre sem veszik, mi történik. Más hatóságok, többek között a CIA is fenyegetésnek nevezte a TikTokot.

A TikTok szerint több mint 150 millió amerikai felhasználó és 5 millió amerikai üzlet aktívan használja a platformot, megélhetés, tanulás vagy közösségi élet céljából. A cég szerint hatalmas, példa nélküli lépéseket tettek a felhasználók adatainak biztosítása érdekében az USA-ban és az EU-ban is.

A TikTok betiltása szakértők szerint még a 2024-es, amerikai elnökválasztási kampány egyik központi témája is lehet. Ezzel Donald Trump részlegesen már megpróbálkozott 2020-ban, de akkor több bíróság megakadályozta az intézkedéseket. Több lehetséges elnökjelölt azonban országos tiltást akar, például Ron DeSantis is, aki jelenleg Florida kormányzója.

Azóta történt

Előzmények