Hirdetés

Rekordot döntött a UPC videótára

A UPC és az ITHAKA Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ tavaly decemberi online kutatásának eredményeiből, illetve a UPC saját Video-on-Demand- (VOD) statisztikáinak összevetéséből az derül ki, hogy egyre népszerűbb hazánkban is digitális televíziós videótár.

Hirdetés

Az országos érdeklődés még alacsony

Az ITHAKA felméréséből megfontolt növekedési ütemű, de egyértelmű tendenciaként bontakozik ki a digitális tévézés országos térnyerése az internetezők körében. A megkérdezettek 35 százaléka digitális kábelen keresztül tévézik, ez négy százalékponttal több, mint a másfél évvel korábbi kutatásukban mért eredmény. A válaszadók csaknem egytizede heti rendszerességgel rögzíti kedvenc műsorait, és ehhez ugyan leggyakrabban még mindig hagyományos videomagnót használ, de feljövőben vannak a digitális technológiák is. A válaszadók 19 százaléka asztali DVD/HDD-felvevővel, 34 százaléka pedig digitális set-top-boxszal rögzít – utóbbiak tábora az elmúlt másfél évben 15 százalékponttal nőtt.

A hagyományos video- vagy DVD-kölcsönzést kiváltó VOD  népszerűsége is nőtt az elmúlt években, de az országos átlag egyelőre még alacsony érdeklődést mutat. Az online film- és műsorkölcsönzést a digitálistévé-szolgáltatással rendelkező internetezők mindössze 4 százaléka veszi igénybe. 18 százalék azok aránya, akiknek van hozzáférésük a szolgáltatáshoz, de még nem élnek vele. A VOD a 60 évnél idősebbek körében a legkevésbé népszerű, mindössze 2,4 százalékuk kölcsönöz digitálisan. Ugyanakkor az 50-59 év közöttieknek már 5,5 százaléka él ezzel a lehetőséggel, valamivel magasabb arányban, mint a 29 évnél fiatalabbak (5,3 százalék). A videótár-látogatók többsége elsősorban mozifilmek között böngész, a dokumentumfilmek, természetfilmek, zenei műsorok kevésbé népszerűek.

Nézőcsúcs decemberben a UPC-nél

A UPC saját december havi statisztikái az országos átlagnál már jóval élénkebb érdeklődést jeleznek a VOD iránt. A hónap folyamán a UPC digitális videótárát elérő tévénézők csaknem egyötöde, 42 ezer előfizető választott filmet a VOD kínálatából. Ez csaknem 20 ezerrel több, mint az év első felében regisztrált kölcsönzők száma, a növekedés fokozatosan érte el az év végi rekordot. Az év utolsó hónapjában több mint 270 ezer alkalommal néztek meg valamilyen videóanyagot az előfizetők a digitális tévés tárból, egyedül Szilveszter napján tízezer lekérést indítottak.

A UPC videótár elindulása óta a hozzáféréssel rendelkezők 60 százaléka, több mint 150 ezer előfizető próbálta már ki a digitális kölcsönzést. Csaknem mindegyikük legalább havonta egyszer belép a videótárba. Táboruk egy év alatt 20 százalékponttal gyarapodott. Ha a felhasználók számában nem is, a tartalomválasztás tekintetében mindenképpen nagy a hasonlóság az országos online felmérés megállapításaival. Akárcsak az ITHAKA kérdőívének válaszadói, a UPC ügyfelei is elsősorban a mozifilmeket keresik a videótárban. Az ingyenes és a fizetős tartalmak decemberi toplistáján egyaránt a népszerű blockbusterek és a magyar filmek állnak az első helyeken.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények