Hirdetés

Ünnepel az Ericsson

Hirdetés

Az Ericsson vezette be a világ első automata mobiltelefon-rendszerét 1956-ban. Ez az áttörés alapvetően megváltoztatta az emberek egymás közötti kommunikációjának módját. A svéd vállalat elnök–vezérigazgatója, Carl-Henric Svanberg szerint „manapság a mobilkommunikáció a világ népességének közel egyharmada számára a mindennapi élet része. Már alapítónk, Lars Magnus Ericsson idején is úgy gondolták az emberek, hogy a kommunikáció alapvető emberi igény. Itt, az Ericssonnál büszkék vagyunk iparági vezető szerepünkre és arra, hogy az általunk kifejlesztett vonzó és könnyen kezelhető mobilszolgáltatásokat több milliárd ember használja a világon.”

A világ első teljesen automata rendszerét egyszerűen Mobiltelefónia „A”-nak (MTA) nevezték. Mindössze százhuszonöt előfizető használta, főként magas fizetésű ügyvédek és orvosok Stockholmban és Göteborgban. A semmilyen manuális ellenőrzést nem igénylő rendszerben a felhasználóknak mindössze a számokat kellett tárcsázniuk a telefonon. A svéd távközlési hatóság (jelenleg TeliaSonera) számára kiépített rendszer a 160 MHz-es sávban működött, impulzusos jelátvitelt alkalmazott a végberendezés és a bázisállomás között, és körülbelül 100 felhasználót volt képes kezelni egyenként.

A korai mobiltelefónia az autótelefonok működésére és az autóban mobilrádión keresztül folytatott hangkommunikációra hasonlított, a berendezések pedig távolról sem emlékeztettek a ma használt zsebméretű készülékekre. Az MTA rádióberendezés több mint 40 kg-ot nyomott, és a járműbe való telepítést szem előtt tartva tervezték meg.

A tapasztalat, amelyet az Ericsson első rendszereinek kifejlesztése óta szerzett, az idő próbáját kiálló jövőképet alapozott meg. 1981-ben a cég bevezette az első modern mobiltelefon-rendszert, a Nordic Mobile Telephonyt (NMT). Az Ericsson vezető szerepet játszott a páneurópai rendszerből világszabvánnyá lett GSM 1991-es bevezetésében és fejlesztésében. A 2001-ben bevezetett 3G a GSM továbbfejlesztése, amely akár 3,6 Mb/s sebességű, széles sávú mobilszolgáltatások nyújtására is alkalmas. Jelenleg a világon több mint 2 milliárd ember kommunikál GSM-rendszeren keresztül.

A történelmi esemény 50. évfordulóját október 17-én ünneplik Stockholmban, a Mobiltelefónia ötven éve című, egy hónapig látogatható távközlési kiállítás megnyitásával. Ehhez kapcsolódik egy szintén Stockholmban, október 26-án megrendezendő nemzetközi konferencia is.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények