Magyar szenzáció: nyílt forrású szoftverek nyertek a közbeszerzési pályázaton!

Az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. ma bejelentette, hogy az ULX az egyik győztes szállító a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSzF) által április 16-án meghirdetett, szoftverlicencek és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére kiírt TED 2009/S 73-106067 azonosítójú tárgyalásos központosított közbeszerzési eljárásban. Mint ismeretes, kisebb botrányokkal tarkított folyamat végén a Miniszterelnöki Hivatal 2009. április 2-án tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy megnyitotta a hazai költségvetési intézmények valamint a köz- és felsőoktatás számára az évente beszerzett Microsoft-termékek – azaz a zárt forráskódú, tulajdonosi szoftverek – mellett a nyílt forráskódú szoftverek beszerzésének lehetőségét is.

Hirdetés

A hivatalos nevén a „Keretmegállapodás kötése a 168/2004. (V. 25.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó, illetve a központosított közbeszerzési eljáráshoz önként csatlakozó intézmények által korábban beszerzett szoftverlicencek bővítésére, kiegészítésére, meghosszabbítására, verziókövetésére, cseréjére valamint új szoftverlicencek beszerzésére és kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére” tárgyú eljárás nyílt szabványú és nyílt forráskódú szoftverekre szóló részteljesítéseinek eredményhirdetése alapján az ULX mellett a FEFO, a Freesoft, a Kventa, a Multiráció, a WSH és a Navigator szállíthat a kiírásnak megfelelő szoftvereket a közigazgatás számára.

Az ULX két részteljesítésben fog szállítani nyílt forráskódú megoldásokat: az egyik a közbeszerzésre kötelezett intézmények köre, a második az oktatási intézmények köre. Az ULX széles portfóliót fog szállítani, többek között a Red Hat nyílt forráskódú vállalati szoftverinfrastruktúrájának teljes készletét, az operációs rendszertől kezdve az adatközpontszoftvereken át egészen a JBoss köztesréteg, illetve alkalmazás-fejlesztő környezetekig. Ezenkívül a Red Hat ökorendszeréhez tartozó egyéb nyílt forráskódú megoldások közül a Zimbra nyílt forráskódú levelező- és csoportmunka megoldás, illetve a nyílt forráskódú adatbázis szerver, a Postgres vállalati változata, a Postgres Plus és annak eszközei is bekerültek a portfólióba. Az ULX úgy állította össze a portfólióját, hogy egy kisebb önkormányzat, egy iskola szoftverigényeit, valamint egy központi kormányzati adatközpont igényeit úgyanúgy kielégítse, a hozzá tartozó szolgáltatásokkal együtt.

Ezek az igények jelenthetik a kisebb és nagyobb adatközpontokban a virtualizációs megoldásokat, a JBoss köztesréteg és alkalmazáskörnyezet technológiát, beleértve a legmodernebb webes alkalmazásokat, valamint SOA rendszerek építésének az összes elemét. A felhasználóközelibb alkalmazásoknál rendelkezésre áll a Zimbra csoportmunka megoldás, amit a korábban megszokott környezetből is lehet használni, illetve modern Web 2.0-s környezetben is, nem elvesztve a kompatibilitást microsoftos rendszerekkel.

„Több éves kitartó munkánk megkoronázása ez a mai szerződéskötés, hiszen a nyílt forráskódú és nyílt szabványú rendszerek külön részteljesítésben kaptak helyet a központosított közbeszerzésben Magyarországon először” – nyilatkozta dr. Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezető igazgatója. „Megtörni látszik az a hagyomány, hogy bizonyos gyártók termékeire írnak ki közbeszerzést. A hazai központosított közbeszerzés történetében egyedülálló módon most lehetőség nyílik a nyílt forráskódú szoftverek széles körének a beszerzésére, ráadásul nem egy adott gyártó termékére kiírva, hanem egy esélyegyenlőséget biztosító verseny eredményeképpen. A központosított közbeszerzésnek az a lényege, hogy újabb, egyedi versenyeztetések nélkül, gyorsan és egyszerűen lehet ezeket a termékeket megrendelni, hiszen a versenyeztetés már korábban megtörtént. Úgy érezzük, hogy így egy nagyon komoly gát szakadt át: az a szükséges erőfeszítés, amit meg kell tenni, hogy ezek az intézmények nyílt forráskódú eszközöket alkalmazzanak, nagyon lecsökkent, ezzel bátorítást adva a költségvetési és más oktatási intézményeknek, hogy egyenrangú megoldásként a nyílt forráskódú termékeket is és a hozzájuk tartozó szolgáltatásokat is tudják választani, és így az IT-környezetüket jóval olcsóbban, költséghatékonyabban tudják fejleszteni, üzemeltetni – ami egy nagyon fontos elem a válság idején” – fűzte hozzá a cég vezetője.

Azóta történt

Előzmények