Ukrajnából és Oroszországból is kivonul a DJI

A kínai vállalat nem szeretné, ha a háborúban felhasználnák a drónjait.

Nem sok vállalat keveredik bele olyan furcsán az orosz-ukrán háborúba, ahogyan azt a DJI tette. A kínai céget az előző hónapban még azzal gyanúsították meg, hogy adatokat szivárogtatnak ki az oroszoknak az ukrán haderő pozíciójáról, az elmúlt hetekben pedig kiderült, hogy Ukrajna DJI Mavic 3 drónokkal térképezi fel az egyes területeket, orosz erők után kutatva.

A DJI számára a helyzet azért nem egyszerű, mert a termékeik ugyan nem háborúhoz készültek, de nagyon is alkalmasak ilyen körülményekre, és eközben a kínai vállalat rajta van az USA tiltólistáján, azaz a működésük valamilyen szinten eleve szankcionálva van. Utóbbi szempontból akár romolhat is a helyzet, hiszen nem zárhatók ki az újabb szankciók, amit nehezen viselne el a cég. Éppen ezért bejelentették, hogy meghatározatlan időre kivonulnak Ukrajnából és Oroszországból.

A gyártó ezzel azt szeretné elérni, hogy drónjait ne használják fel a harcokban. Nyilván a már eladott termékekkel nem tudnak mit kezdeni, de az újak leszállítását meg tudják akadályozni, és ezzel a DJI lett az első nagy kínai cég, amely a háborúra hivatkozva hivatalosan is leállította oroszországi eladásait.

A vállalat egyébként az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban nem foglalt állást, pusztán azt hangsúlyozták, hogy elítélik a drónjaik bármiféle kárt okozó felhasználását.

Azóta történt