Mobiljukon keresztül fenyegetik az ukrán tüntetőket

Hirdetés


Ma arról számoltak be a helyi lapok, hogy egy ukrán mobilszolgáltatói ügyfelei egy szolgáltatói telefonszámról sms-ket kaptak, melyben azt írják nekik „Tisztelt előfizető!” megszólítással, hogy a zavargások egyik résztvevőjeként azonosították őket.

A szóban forgó МТС-Україна a hasonló nevű orosz cég leányvállalata, így a lapokat megkereső felhasználók arra gyanakodnak, hogy a cég politikai nyomásra cselekszik, illetve ugyanezen okból adta ki illetékteleneknek az adataikat.

Fontos megjegyezni – ahogy a történtekről beszámoló Erdély Online tudósítója is teszi –, hogy korábban Ukrajnában a SIM-kártyás előfizetések anonimitást élveztek, ám egy botrányos körülmények között elfogadott törvénycsomag a múlt pénteken megváltoztatta ezt a helyzetet, májustól a mobiltulajdonosok csak személyazonosságuk és lakcímük megadása után tehetnek szert új telefonszámra. (Ugyanennek a törvénymódosító csomagnak egy másik kitétele értelmében az illegális tömegzavargások résztvevőire akár 15 évig terjedő börtönbüntetést is kiróhat a bíróság – írja az Erdély Online.)

A nagy felháborodást kiváltó cikkekre az МТС-Україна, illetve egy másik szolgáltató is hamar válaszolt, és elmondták, hogy semmi közük az sms-ekhez, nem ők küldték, és vizsgálják, hogy miképp történhetett ez meg, és hogyan tudják a további üzenetek kiküldését megakadályozni. A másik telekom cég, a Київстар képviselője szerint kalóz bázisállomásokról küldhették az üzeneteket, de ezek ellen ők nem tudnak fellépni, mivel nincsen meg hozzá a kellő felszerelésük.

Azóta történt

Előzmények