A királynő pártolja az önvezető autókat és a drónokat

Szép szavak hangzottak el az Egyesült Királyság fejének beszédében, ám az kérdés, hogy mindez miképp valósítható meg.

A brit királynő minden évben ebben az időben megtartja hagyományos beszédét, melyben – természetesen a beszédírók és a mögöttük álló csapat munkájaként – elmondja, hogy a kormányzat  számára a következő 12 hónapban mik lesznek a fontos célok, melyeket el akarnak érni.

Hirdetés

Az idei beszéd azért volt különleges, mivel külön kitért a technológiai fejlesztésekre, és elmondta, hogy az önvezető és elektromos autók, valamint a drónok alkalmazása kiemelt terület.

Habár a királynői beszéd elsősorban a nemzet egységét és összetartását szimbolizálja, az ebben elhangzottak mindig utalnak pártoktól független stratégiai tervekre is. Technológiai szempontból a mostani azért izgalmas, mivel az innovációt emeli ki, mint olyan tényezőt, mely a briteket újra a világ élvonalába helyezheti. Ez persze nem újdonság, hiszen az Egyesült Királyságban gőzerővel folyik a törvény-előkészítő munka, melynek célja, hogy „utolérje” a technológiát, hiszen küszöbön áll a drónok kereskedelmi alkalmazása, illetve az önjáró, autonóm autók fejlesztése is olyan szintre ért, hogy az már kihívás a jogalkotók számára is.

Mindehhez azonban érdemes hozzátenni néhány más információt is. Nagy-Britanniában épp folyik az előkészítése egy olyan törvénycsomagnak, mely az internetes világ okozta problémákra igyekszik valamilyen megoldást találni, és ebben van néhány, hatalmas vitát kiváltó terv is.

Ilyen például, hogy a gyermekek védelmében azt tervezik, hogy a felnőtt (pornó-) oldalak látogatásához nem lesz elegendő az eddigi szigorítás (a legtöbb szolgáltatónál ezek alapértelmezésben tiltva vannak, csak az előfizető oldhatja fel kérésre, kulcs alapján), hanem személyes azonosítást követelnének meg. A probléma az, hogy mindez politikai szándék, ám arról mindez idáig nincs világos koncepció, hogy ezt a való életben hogyan is akarják megvalósítani.

Előzmények

  • Úton az önvezető autók felé

    Csendesen zajlik az autóiparban az a forradalom, amelynek a vége a teljesen magától közlekedő autó. Hat márka biztonsági és kényelmi berendezéseit próbálhattuk ki.

  • A drónipar jövőjéről

    A Business Insider jelentése szerint nagy távlata van az iparágnak, de civil területen rövid távon még nem lehet nagy áttörésre számítani.

  • Drónok: meg kell várni az első halálos balesetet?

    A vasárnapi baleset nem okozott komoly kárt, de ez talán csak a szerencsén múlott.