Újratárgyalta bérgyártói megállapodását a GlobalFoundries és az AMD

A GlobalFoundries még az előző év közepén jelentette be, hogy lelövi a 7 nm-es fejlesztéseit, amire az AMD rögtön reagált, hogy őket ez a döntés nem érinti. Ez persze leginkább a termékek szempontjából volt igaz, hiszen a kisebbik processzorgyártó eleve a TSMC 7 nm-es node-jára tervezte a készülő lapkáit, de a szerződések világában egy ilyen váltás bonyolultabb.

Hirdetés

Az AMD számára lényeges szempont, hogy GlobalFoundries nem tudja teljesíteni a 7 nm-es fejlesztésekre vonatkozó ígéreteket, így gyakorlatilag elengedhetetlenné vált a WSA (Wafer Supply Agreement) újratárgyalása, ami most meg is történt. Az új egyezmény értelmében az AMD szabadon választhat magának partnert a 7 nm-es, illetve a modernebb gyártástechnológiákra, és ezért nem kell kvázi büntetést fizetni az arab tulajdonban lévő bérgyártó számára.

A 12 nm-es vagy nagyobb csíkszélességű node-okra vonatkozóan az AMD a GlobalFoundries partnere marad, és ez egy több éves megállapodás, amelynek keretében a két cég megegyezett az idei, a 2020-as és a 2021-es árakról, illetve vásárlási célokról a waferekre vonatkozóan. Utóbbi az a mennyiség, amit az AMD-nek az adott évben minimum teljesítenie kell. A konkrét számok nem nyilvánosak, de ha a cég nem rendel elég wafert a megállapodás értelmében, akkor a különbözet után fizetni kell a GlobalFoundries számára. Itt fontos kiemelni, hogy az AMD egyértelműen épít még a 12/14 nm-es node-okra, hiszen például a készülő Ryzen és EPYC termékcsaládnál az I/O lapka olyan áramköri elemeket tartalmaz, amelyek nem igazán skálázhatók, így ezeket felesleges a modern technológiákon gyártani, bőven megfelelnek a célnak a GlobalFoundries relatíve olcsó eljárásai.

A nagy kérdés, hogy mi lesz 2022-ben, illetve később, hiszen a GlobalFoundries specializált gyártástechnológiákat fejleszt, és nem feltétlenül biztos, hogy ezek az AMD-t érdeklik, de ez még a jövő zenéje.