Újabb milliárdos adócsalási botrány a hazai számítástechnikai piacon

Ismét számítástechnikai alkatrészek forgalmazása utáni adófizetési kötelezettségek kijátszása miatt indított büntetőeljárást több gyanúsítottal szemben a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP). A nyomozás eddigi adatai szerint egy budapesti jogtanácsosi iroda vezetője anyagi ellenszolgáltatás fejében, román állampolgárok nevében gazdasági társaságokat alapított az adó megfizetésének megkerülése érdekében, illetve már meglévő, de jelentős adótartozást felhalmozó cégeket íratott román állampolgárok nevére azért, hogy a működő, vagy adótartozást felhalmozó gazdasági társaságok valódi tulajdonosai a hatóságok előtt rejtve maradhassanak.

Hirdetés

A nyomozás során felderített elkövetői körök kifejezetten bűncselekmények elkövetése céljából adtak cégek alapítására megrendeléseket a jogtanácsosi iroda részére – áll a VPOP mai közleményében. Az elkövetők a létrehozott fiktív cégláncolatot arra használták fel, hogy az Európai Unió területéről Magyarországra beszállított számítástechnikai termékek belföldi forgalomba hozatala utáni áfafizetési kötelezettséget elkerüljék.

Nem ez egyébként az első hasonló eset Magyarországon: pár hónappal ezelőtt a hatóság nagyszabású razzia keretében mintegy hetven helyszínre szállt ki, huszonhárom személyt őrizetbe vettek, nyolcat pedig előzetes letartóztatásba helyeztek. Az érintettek Ausztriában adómentesen szabad forgalomba bocsátott termékeket úgy értékesítették Magyarországon, hogy azok után az áfát nem fizették meg, a hazai beszerzést pedig fiktív cégek nevében kiállított számlákkal igazolták. Az áfacsalás értékét a vizsgált, 2006-tól 2007 novemberéig tartó időszakra a VPOP akkor 3,4 milliárd forintra, a pénzmosásét pedig 17 milliárd forintra becsülte.

A hatóság tájékoztatása szerint a mostani és a korábbi eset közt az elkövetési módszeren kívül nincs kapcsolat.

A mostani ügy gyanúsítottjai hatmilliárd forint értékben értékesítettek Magyarországon számítástechnikai alkatrészeket, melyek után 1,2 milliárd forintnyi áfát nem fizettek meg. A hat feltételezett elkövetőt a VPOP őrizetbe vette, őket a Budai Központi Kerületi Bíróság harminc napos előzetes letartóztatásba helyezte.

Azóta történt

Előzmények