Újabb kínai megrendelésekre számít a Flextronics

Hirdetés

Nyár elejétől kínai tévék összeszerelésével bővül a Flextronics Magyarország Kft. sárvári üzemének profilja. A Hisense megbízásából egyelőre évi 300 ezer darab készülék gyártása valósul meg, ám ha szükséges, a kapacitást egymillió darabra lehet felfejleszteni – derült ki a Flextronics tegnapi sajtótájékoztatóján.

Peter Baumgartner, a cég ügyvezető igazgatója meglehetősen derűlátó a társaság jövő évi eredményeit illetően, annak tulajdoníthatóan, hogy az elektronikai termékek piaca ismét magához tért. Ugyancsak optimizmusra ad okot, hogy a kínai vállalatok élénken érdeklődnek az EU-beli lehetőségek iránt. Tekintve, hogy az újonnan csatlakozó országokra is vonatkoznak immár a szigorú importkvóták és némely esetben a vámtételek is növekedtek, a kínai vállalatok uniós üzleteihez gazdaságosabbnak tűnik a közösségen belüli gyártatás. Magyarország ehhez egyedülálló logisztikai lehetőségeket biztosít. Devecz Miklós, a Flextronics Magyarország ipari park fejlesztési igazgatója bejelentette, hogy együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Zalaegerszeg és a hétmilliós lélekszámú Csingtao város, egymás vállalatainak segítségére. Ennek hozománya a Hisense megrendelése, de további két nagyvállalat is működik a kínai városban. Az amúgy is jó magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat mélyítheti, hogy közvetlen repülőjárat indul augusztustól Peking és Budapest között.

Baumgartner szerint a Flextronics most sokkal erősebb, mint két évvel ezelőtt volt, amikor az elektronikai piac gyakorlatilag fél év alatt összeomlott. A cég sikeresen vészelte át a recessziós időszakot, és várhatóan új, gyorsabb növekedési pályára áll. Az idén márciusban lezárt 2003-2004-es pénzügyi évben egymilliárd dollárral, 14,5 milliárdra növelte árbevételét a társaság. Ezzel együtt az egyszeri tételek nélkül számolt nyeresége 234,8 millió dollár volt, duplája az előző évi adatnak. Baumgartner egyelőre nem kívánt beszélni a magyarországi leányvállalat eredményeiről, a most összesített adatokat várhatóan két hét múlva hozzák nyilvánosságra.

Azóta történt

Előzmények