Újabb forduló a szoftverszabadalmi vitában

Hirdetés

A Miniszterek Tanácsa ma – Dánia, Lengyelország és Portugália elutasítást célzó kérése ellenére – elfogadta a számítógéppel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló európai direktívajavaslatot, de a viták keresztüzében álló tervezet sorsa továbbra is bizonytalan. A meglehetősen kusza európai jogi procedúra következő állomása az lesz, hogy az Európai Parlament elé kerül a tervezet ún. második olvasatra. Ebben a stádiumban nehezebb az esetleges módosító indítványok keresztülvitele.

A javaslatot február elején megvétózta az Európai Parlament jogi bizottsága, és azt kérte Európai Bizottságtól, hogy első olvasatra nyújtsa be ismét a szöveget (ebben az esetben könnyebb lett volna a módosítások elfogadása). A José Manuel Barroso vezette EB azonban elutasította a kérést, és a Miniszterek Tanácsára bízta a döntést, amely most áldását adta a tervezetre.

A tervezetet régóta bírálják a kisebb szoftverfejlesztő cégeket tömörítő szervezetek és a nyílt forrású szoftverek hívei. Kritikusai szerint a direktíva hibája a kulcsfogalmak pontos meghatározásának hiánya, ami miatt a szöveg nem egyértelműsíti, hogy mi szabadalmaztatható, és mi nem. Mint hangoztatták, az 1973-ban Münchenben aláírt – a számítógépes programok szabadalmaztathatóságát határozottan tiltó – Európai Szabadalmi Egyezmény (EPC) ellenére már eddig is közel 30 000 szoftverszabadalom született Európában, a tervezet pedig ezeket és így általában a számítógépes programok szabadalmaztathatóságát legitimálta volna.

Azóta történt

Előzmények