Újabb fordulat a Toshiba memóriabizniszének eladása kapcsán

Minden jó, ha a vége jó, vagy innen szép nyerni – mondhatják a Western Digitalnál. Úgy tűnik, hogy mégis a WD lesz a befutó a Toshiba memória üzletágának felvásárlásában, miután a Toshiba képtelen volt megállapodni az általa előnyösnek tartott konzorciummal. A Nikkei és Reuters értesülései szerint nemrégiben a fizetési megállapodás miatt futottak zátonyra a tárgyalások a felek között, mivel a Toshiba készpénzre tartana igényt, míg a másik fél részletfizetési megállapodást szeretne.

Mindemellett az eladási folyamat megakasztásában a WD is közrejátszik, miután a cég pert indított a Toshiba ellen. Az indok, hogy a SanDisk tulajdonlása révén a WD szintén része a vegyesvállalatnak számító memória üzletágnak, így nekik is lenne beleszólásuk az abba, hogy a Toshiba kinek adja el a saját részesedését, de a japánok ezt figyelmen kívül akarták hagyni.


[+]

A tárgyalások tehát újrakezdődtek, méghozzá új partnerekkel, köztük a Foxconnal és az elejétől fogva szinte biztos vevőjelöltnek kikiáltott Western Digitallal (WD). Az ügy jelenlegi állása szerint az utóbbi vállalat lesz a befutó, legalábbis erre lehet következtetni Satoshi Tsunakawa, a Toshiba vezérigazgatójának a hitelezők felé tett nyilatkozatából, miszerint a tárgyalások során most már a WD-re fókuszálnak, és minél gyorsabban – lehetőleg még a hónap végéig – nyélbe akarják ütni a megállapodást.

Források szerint a Western Digital 18 milliárd dollárt fizetne a Toshiba memóriachip részlegéért, ami egyébként ugyanannyi, mint amennyit az megrekedt tárgyalással végződő konzorcium kínált. Innen nézve a Toshiba kavarása az eladás körül teljesen érthetetlen, hiszen a WD a kezdetektől fogva nyitott volt az üzletre – nagyjából úgy nézett ki, mint egy diák, aki olyan hévvel jelentkezik, hogy majd kiesik a padból, csak nem akarják észrevenni. Az egész kálvária megspórolható lett volna, ha a felek már az elején leülnek egymással, most viszont sietni kell, ha a Toshiba még az üzleti év lezárása előtt be akarja fejezni a teljes adásvételi procedúrát.

Azóta történt

Előzmények