Új termékeket mutatott be itthon az Acer

Az Acer úgy látja, hogy túl van a válság mélypontján a PC-piac – ismételte meg a tajvani gyártó helyzetértékelését mai sajtótájékoztatóján a hazai képviselet nemrég kinevezett új vezetője. Az Apple magyarországi képviseletétől elcsábított Majoros Miklós azt mondta, hogy a piac élénkülésének jelei itthon is szemmel láthatók, igaz, csak a fogyasztói szegmensben: a vállalatok és a közszféra informatikai beszerzései igen visszafogottak, ami részben a válsággal, részben a választások közelségével magyarázható. Magyarországon a cég a notebookszegmensben 21,6 százalékos részesedéssel a legnagyobb gyártó, a teljes PC-piacon pedig 13,8 százalékkal a második.

Az Európát is magában foglaló ún. EMEA régióban még jobban szerepel az Acer: a harmadik negyedévben a teljes PC-piacon is megelőzte a HP-t. A részesedését rohamléptekben bővítő tajvani gyártó éves összehasonlításban 15,6 százalékkal javította forgalmát, miközben minden riválisa rontott az egy évvel korábbi számokon. A HP piacrésze most 20,4 százalék, az Aceré 23,2 százalék.

Multitouch és Android

Acer Aspire Z5600A sajtótájékoztatón a hazai képviselet néhány új vagy legalábbis a hazai piacon új terméket is bemutatott. Az Acer nagy hangsúlyt fektet az érintésérzékeny kijelzővel ellátott modellek fejlesztésére: ilyen található például az itthon újdonságnak számító Aspire Z5600 és Z5610 ún. all-in-one, azaz a számítógépet a monitorba építve tartalmazó asztali konfigurációkban is (lásd a mellékelt képen), és néhány új monitorban is. Ezek érdekessége, hogy a panel maga nem érintésérzékeny, az ujjakat és azok helyzetét a kijelző kávájába épített kamerák detektálják. E megjelenítők a vezérlési információkat USB-kábelen továbbítják a PC felé, melyen jelenleg a funkció kihasználáshoz Windows 7-nek kell futnia.

Magyarországon szintén újdonság – derült ki Móritz Krisztina termékmenedzser bemutatójából – az a netbook, az Aspire One D250, melyen két operációs rendszert telepít előre a gyártó: a Windows 7 Starter mellé a Google Androidot. Utóbbi 13 másodperc alatt feláll és 3 másodperc alatt kikapcsol, igaz, egyelőre csak néhány gyakran használt alkalmazás (levelező, böngésző, chat stb.) használatát biztosítja. Az Androidból gombnyomással lehet áttérni a Microsoft lassabban induló rendszerére.

A vállalat jövő januárban egy új netbookot dob piacra Aspire One 532 néven. Ebben az Intel új Atom processzora, az N450 dolgozik majd, különlegessége azonban nem az, hanem a kívülről nem látható hatcellás akkumulátor és az egy töltéssel elérhető 8 órás üzemidő. A gép olyan multiadapterrel kerül forgalomba, melyet a legkülönfélébb szabványú konnektorokba is be lehet dugni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

  • Megállíthatatlan az Acer

    A HP után a tajvani vállalat adja el a legtöbb számítógépet a világon. A három éve még piacvezető Dell visszaszorult a harmadik helyre.

  • Acer: túl vagyunk a nehezén

    A tajvani PC-gyártó szerint elkezdődött a kilábalás a válságból. A mostani negyedévre rekordszámokat vár a cég.

  • Kiteregették az Intel szennyesét

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az amerikai chipgyártót elmarasztaló májusi határozatának szövegét. A vaskos anyag nem fukarkodik a terhelő bizonyítékok idézésével.

  • Az Acer lesz a legnagyobb

    A lakossági notebookok szegmensében a piacvezetőtől mindössze 0,5 százalék választja el a tajvani gyártót.