Vigyáz ránk az új Firefox

A Firefox holnap kiadni tervezett új kiadásai, a 3.5.3 és a 3.0.14 figyelmeztetni fogják a felhasználókat, ha az Adobe Flash Player plugin elavult, befoltozatlan biztonsági réseket tartalmazó verzióit használják – írja a PC World. A böngésző fejlesztését koordináló Mozilla tervei szerint idővel minden népszerű bővítményre ki fogják terjeszteni az ellenőrzést, ami – így remélik – erősíti a felhasználók védettségét az internetes támadásokkal szemben.

Egyelőre az új kiadások első indulásakor a „Kérem, azonnal frissítse az Adobe Flasht!” üzenet és a letöltési oldalra mutató link fogja fogadni azokat, akiknél nem a legújabb verzió van telepítve. A böngészővel kapcsolatos biztonsági kérdéseknek szentelt hivatalos blog vonatkozó bejegyzése szerint azért esett elsőként az Adobe Flash-lejátszójára a választás, mert egy rendkívül elterjedt bővítményről van szó, melyet egy felmérés szerint viszont a Firefox-használók 80 százaléka nem tart naprakészen.

Ehhez – noha erről a blog szemérmesen hallgat – hozzátehetjük, hogy a Flash az internetes támadók kedvelt bejárata a számítógépekre. Az idén az Adobe kétszer adott ki súlyos biztonsági réseket befoltozó patchet a szoftverhez, februárban és júliusban, az utóbbi esetben több mint féléves késéssel.

A pluginvédelem bevezetésének második stádiumában a Mozilla – a tervek szerint még e hónap végén – elindít egy olyan weboldalt, melyen a böngészőbe telepített egyéb bővítmények (például a DivX-kodek, a Java, a QuickTime, az Adobe Reader, a Microsoft Silverlight) „frissességi státuszát” is ellenőrizhetik majd a felhasználók. Ezen is közvetlen hivatkozások mutatnak majd az elavult pluginek frissítési oldalára.

A jelenleg novemberben kiadni tervezett Firefox 3.6 pedig már automatikus pluginellenőrző modult tartalmaz majd, amely ugyanúgy keres frissítéseket, mint a böngésző, illetve a kiegészítések esetében. A hosszú távú terv az, hogy a bővítmények legújabb változatainak telepítését is automatizálják.

Azóta történt

Előzmények