Hirdetés

Új fejlesztések a Microsofttól

Hirdetés

A Microsoft Research and Innovation Fair kiállításon a Microsoft számos, a vállalat laboratóriumaiban és európai partnereinél jelenleg fejlesztés alatt álló újdonságot mutatott be. A kiállításon megjelenő grafikus, könnyen tanítható, a robotok vezérlését akár smartphone-ról is lehetővé tevő robotprogramozási nyelv, valamint a többféle, vezeték nélküli megoldás előnyeit egyesítő, nagy sebességű kapcsolatot biztosító nyilvános hozzáférési pont technológia önmagában is igazolja, hogy együttműködésen alapuló innovációval megteremthetők a világszintű gazdasági növekedés feltételei. A technika határai egyszerre tágíthatók ki olyan rendkívül szerteágazó területeken, mint a mobil eszközök, a biztonság, az ember-gép kapcsolatok vagy a következő generációs adathordozók.

„Az infokommunikációs technológia (ICT) nagyobb átformáló erővel bírt Európa és a világ közösségeire, mint az emberiség történelmének bármely más vívmánya. Az ICT körébe tartozó újdonságok alapvető és hosszú távú előnyöket hoztak gyakorlatilag minden területen, a tudományon, az egészségügyön, az oktatáson és az üzleti világon keresztül egészen a kormányzatig” – mondta Jean-Philippe Courtois, a Microsoft Europe, Middle East and Africa (EMEA) régiójának alelnöke és vezérigazgatója.

A kiállításon Rick Rashid, a Microsoft Research alelnöke és Andrew Herbert, a Microsoft Research Cambridge igazgatója bemutatták az External Research Office-t, amely Európa kutatóinak erőit egyesítve újabb alkotóelemekkel járul hozzá a mai tudásunk határait feszegető számítástechnikai és tudományos újdonságok következő hullámához. A kutatóintézet három területen igyekszik segíteni a közös európai kutatásokat: új számítási paradigmák, számítástudomány valamint társadalomközpontú alkalmazások. Mindezen kutatási befektetések mellett az External Research Office egy szellemitőke-fejlesztési programot is vezet, amely a jövő európai tudósainak képzését, szakmai fejlődését és felemelkedését hivatott segíteni. A Microsoft a Microsoft Research Cambridge 1997-es megalapítása óta szinte hagyományosan több mint 100 európai egyetem több mint 2000 hallgatóját és tudósát támogatja különböző juttatásokkal és képzésekkel, ezzel ösztönözve az egyetemi kutatásokat, így az együttműködés keretei már régóta megalapozottak.

A kiállításon a Berlini Műszaki Egyetem kutatói és a Microsoft Research Cambridge intézet munkatársai bemutatták a Visual Robot Development Kitet (VRDK), egy grafikus programozási nyelvet, amelynek segítségével a robotikai alkalmazások fejlesztése kellően egyszerűvé válik ahhoz, hogy iskolákban is taníthassák. Egyszerű billentyűzettel és egérrel, vagy tábla pc-n használható szerkesztővel a VRDK alkalmas arra, hogy a jövő mérnökei könnyen beprogramozhassák a játékrobotokat különféle egyszerűbb feladatokra, majd pc-ről vagy Windows Mobile alapú smartphone-ról vezéreljék őket. A cambridge-i kutatók olyan nyilvános mobil hozzáférési pont technológiát is bemutattak, amely többféle vezeték nélküli technológia egyesítésével jobb minőségű internetkapcsolatot képes biztosítani.

A kiállítás ezek mellett az alábbi újdonságokat is bemutatták:


  • Az i2i egy számítógépes látás alapú rendszer, amely intelligens keretezést, 3D-animált érzelmi ikonokat és háttérfeldolgozást használ a távoli kommunikáció, például a webkamerás beszélgetések érdekesebbé tételére.
  • A ZCast egy vezeték nélküli adatszóró rendszer, amely kiváló minőségű interaktív hangot és mozgóképet képes továbbítani pc-kre és mobil készülékekre.
  • A fejlett hálózati technológiák képesek a hibák automatikus felismerésére, grafikus állapotjelentésre, valamint az otthoni, a kisméretű irodai és a nagyvállalati környezetekben egyaránt hozzájárulnak a kapcsolatok javításához.
  • A hamisítástól védett biometriai azonosítókártya-rendszer segítségével biztonságosan titkosított azonosító kártyák készíthetők, és használatuk bevezetése is alacsony költséggel oldható meg.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények