Visszaesett itthon az ügyviteli szoftverek iránti kereslet

A rEVOLUTION Software tapasztalatai szerint a nehéz gazdasági körülmények hatása egyértelműen érezhető az ügyviteli rendszerek piacán, 30%-kal csökkenő kereslet mellett azonban erőteljesebb elhatározás jellemzi a bevezetést fontolgató cégeket. De – áll a cég piacértékelésében – a vállalatvezetők hozzáállása a vállalatméret függvényében eltérő.

Hirdetés

A mikro- és kisvállalkozások egyértelműen befagyasztották az ügyviteliszoftver-beszerzéseiket. Érdeklődés ugyan tapasztalható, de ezekben az esetekben az árajánlat megfontolása után a vállalkozások jellemzően az aktuálisan használt megoldás megtartása mellett döntenek. A 30-50 fős kisvállalkozások viszont már jellemzően alaposabban körbejárják a témát, de végül vezetőségi döntés születik arról, hogy 2009-re szüneteltetik a beruházást és kivárják a gazdasági válság végét. Az ERP-üzletágban a közép- és nagyvállalatok körében a rEVOLUTION Software tapasztalata szerint már jobb a helyzet, ebben a szegmensben a döntések során a hangsúly az árról más területekre, előnyökre tevődik át. Ezek a cégek már nem csupán a szoftver árában gondolkoznak, hanem az elsődleges szempont, hogy a szoftver mennyiben képes nekik segíteni abban, hogy cégük felett hatékonyabb kontrollt gyakorolva kivédjék a válság hatásait, és versenytársaikhoz képest megerősödve kerüljenek ki abból.

Az ügyviteli rendszert szállító cégek különböző stratégiákkal próbálnak versenyezni a szűkülő piacon. Hosszú távon veszélyes a teljes piacra nézve, ha a kereslet visszaesése és a beszállítók hozzáállása éles árversenyt indukál, mert ez elkerülhetetlenül a minőség romlásához vezet. Az ERP-bevezetés munkaigényes, szakértelmet követelő folyamat, amely bizalomra épül – állítják. A költségek csökkentése és az árverseny egyértelműen azt eredményezi, hogy a bevezető cég a befektetett erőforrásokon próbál spórolni, ez pedig a bevezetés és a rendszer használatának bizonytalanságát növeli. „Szerencsére a nagyobb projektek esetében már nincs olyan jelentősége az árnak, de a végső döntés és a beszállító kiválasztása előtt csábító lehet egy nagyobb kedvezményt tartalmazó ajánlat elfogadása. Az alacsonyabb ár mellett azonban nagyon fontos azt is figyelembe venni, hogy az egyéb érdekek ne sérüljenek a projekt során. Hosszú távon kifizetődőbb egy olyan projektet elindítani, amelyben a felmérésre, bevezetésre, testreszabásra, egyedi fejlesztésekre és oktatásra is megfelelő időt szán a bevezető partner. – mondta Kustos Ferenc, a rEVOLUTION Software Kft. ügyvezető igazgatója.

A vállalatok többsége a beruházást pályázati forrásból szeretné finanszírozni. A minden évben megnyíló, EU-s források igénybevételére jogosító pályázatok segítségével az ERP-bevezetés költségei akár felére csökkenthetők. „Az elmúlt évek pályázási kedvén látszik, hogy a vállalatok felismerték a pályázati források kihasználásában rejlő lehetőségeket, és egyre többen éltek is vele. Ez a tendencia most, főleg a gazdasági helyzetre való tekintettel odáig erősödött, hogy a vállalkozások nem is indítanak addig projektet, amíg nem nyernek pályázatot – még ha egyébként meg is lenne a pénzük a bevezetésre. Éppen ezért nehéz helyzetben vannak a bevezető cégek, hiszen a tavalyi két pályázat bezárult, és jelenleg nincs olyan pályázati lehetőség, amely az ügyviteli rendszerek bevezetését támogatná. Ez év tavaszára ígérték a források újra nyitását, most mindenki erre vár, jelenleg több projektünk áll emiatt bizonytalan ideig” – magyarázta Kustos.

Azóta történt

  • Virtuális pavilonokban lesz az idei Szoftverbörze

    A válsághoz igazított kiállítást az idén az interneten rendezik, így megspórolható a pavilonok bérleti díja, valamint a nyomtatott szóróanyagok előállításának és az utazásnak a költségei.

Előzmények