Ugrásra kész az Apple Tigrise

Az Apple Magyarországon is április 29-én este 6 órától – a világpremierrel egy időben – kezdi meg a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.4-es, Tiger kódnéven fejlesztett változatának forgalmazását hivatalos viszonteladóinál, akik péntek este meghosszabbított nyitvatartással várják az érdeklődőket. A termék angol verzióját a boltokban – ahol szakemberek adnak felvilágosítást vásárlás előtt – tesztelni is lehet. A magyar verzió három hét múlva lesz elérhető.

Az Apple Tiger a vállalat közleménye szerint több mint 200 új szolgáltatást és fejlesztést tartalmaz. Ezek közé tartozik a Spotlight asztali kereső, mely a Mac számítógépeken található adatokat indexeli, és képes a dokumentumokon belül, illetve az azokhoz kapcsolódó metaadatok között is keresni, így mindenféle állományban – elektronikus levelekben, képek között, naptári és címlista bejegyzésekben és akár Microsoft Office anyagok tartalmában is – felkutatja a keresett kulcsszavakat.

A Dashboard kiegészítők segítségével egyszerűen érhetők el olyan információk, mint az időjárás-előrejelzések, tőzsdei árfolyamok, mértékegységek átváltásai, vagy a naptár, telefonköny bejegyzései. A Tiger kezdetben 14 Dashboard kiegészítőt tartalmaz, de mivel a megoldást szabványos technológiákat – HTML és JavaScript – használ, független fejlesztőktől is várnak továbbiakat.

Az új iChat program támogatja a H.264 videokódolást is, így kiváló képminőségű, akár tízszereplős telekonferenciát és négyszereplős videokonferenciát is létre lehet hozni segítségével, míg az Automator lehetővé teszi az ismétlődő munkafolyamatok egyszerű automatizálását.

A Mac OS X 10.4 használatához minimálisan 256 MB memória szükséges, valamint olyan FireWire-kapus Apple Macintosh számítógép, melyet PowerPC G3, G4 vagy G5 processzor hajt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények