Az Uber szoros gyeplőre fogja a sofőrjeit

A vállalat célja, hogy vállalkozóik kiemelkedően biztonságosan vezessenek.

Az Uber bejelentette, hogy új funkciókat vezetnek be az okostelefonos szolgáltatásban, hogy biztonságosabbá tegyék a vállalkozóik által végzett személyszállítást.

Ezek kontrollfunkciók lesznek, melyek a sofőr tevékenységét ellenőrzik. Angolul a vezetés közben fellépő négy fő veszélyt „four D”-nek nevezik (drunk, drugged, distracted, drowsy): a sofőr ittasan, drogosan, zavart állapotban, illetve fáradtan, álmosan vezet. Az ellenőrzés ezt a négy veszélyt próbálja mérsékelni.

Uber
[+]

A program kezdésként tesztüzemben indul majd a következő hetekben 11 kiválasztott városban, ahol az Uber sofőrjei figyelmeztetést kapnak, amennyiben a rendszer úgy ítéli meg, hogy a vezető kockázatos körülmények között közlekedik.

A hivatalos bejelentés szerint naplózzák a sofőr napi tevékenységét, ezt elemzik, összehasonlítják más adatokkal. Az okostelefonok szenzorainak segítségével figyelik az autó helyét, mozgását, sebességét, a gyorsításokat és a fékezéseket, regisztrálják, hogy a vezető mennyi időt tölt az autóban egyhuzamban. Jelzik a sebességet, egyes útszakaszokon szólnak, ha átlépi a sebességhatárt, illetve azt is figyelik, hogy a telefont a kezében tartja-e a sofőr, vagy pedig a műszerfalon – ha nem tette le, szintén figyelmeztetést kap, sőt ebben az esetben valószínűleg az utasnak is küldenek egy figyelmeztető üzenetet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Előzmények