A kormány az Uber betiltására készül

Ha a beharangozottak szerinti jogszabály-módosítás átmegy, az az Uber magyarországi tevékenységének végét jelentheti.

A kormany.hu-n megjelent tudósítás szerint Fónagy János parlamenti államtitkár vezetésével folytatódott a konzultáció a taxis szervezetekkel 2016. február 10-én, Budapesten (NFM, 16 taxis szervezet, a közlekedési hatóság, a Belügyminisztérium [BM] és az Országos Rendőr-főkapitányság [ORFK] képviselői részvételével – az Uber nem kapott meghívást a konzultációra).

Hirdetés

Ma nagyon fontos kormányülés van – az ígéretek szerint többek között a felszámolandó vagy beolvasztatandó intézményekről is ma döntenek –, és itt tárgyalják a fejlesztési tárca javaslatát, amelynek alapján a jogsértő taxiszolgáltatás megakadályozása érdekében a rendszám levételére, a gépkocsi forgalomból való kivonására adhat felhatalmazást a rendőrségnek.

Fónagy János a találkozón elhangzottakat összegezve ismételten nyomatékosította: a kormány a szolgáltatást legálisan végző, adót fizető taxisok mellett áll. Az elmúlt hetekben a rendőrség számos alkalommal szabott ki akár 800 ezer forintos bírságot az előírásos személyi és műszaki feltételeket nem teljesítő sofőrökre. Az adóhatóság is minden eszközt mozgósít a jogellenes tevékenységek visszaszorítása, felszámolása érdekében.

Letiltás

Az államtitkár elmondta, a taxisok kezdeményezésére a tárca megvizsgálja a feketepiaci taxizást megalapozó mobiltelefonos applikáció letiltásának lehetőségét is. A felek megállapodása szerint a megbeszélések a taxis érdekképviseletek, az érintett minisztériumok és hatóságok részvételével a közeljövőben folytatódnak.

Fónagy János elmondta, hogy az Uberbe bejelentkezett sofőrök nagyon sok előírást nem tartanak be, például:

  • nincs fuvarozói engedélyük
  • nem végeztek személyszállítási tanfolyamot
  • nem mentek át a taxisoknak kötelező szigorúbb egészségügyi vizsgálaton
  • amíg a taxisoknak elő van írva, hogy maximum hány éves lehet az autójuk, illetve legalább mekkorának kell lennie a csomagtartónak, addig az uberesek ezt a szabályt sem tartják be

Az államtitkár kiemelte, hogy az Uber hollandiai központja minden együttműködést megtagadott, letiltották a szolgáltatást ellenőrizni kívánó NAV-osok bankkártyáit, mondhatni: „agresszív” volt a magatartásuk. Az államtitkár szerint egyébként részben ennek is köszönhető a keményebb kormányzati fellépés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények