2017. október 17., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

(Frissítve) A kormány gyakorlatilag betiltja az Ubert - már péntektől

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: MTI

Tavasztól olyan szigorú rendeletek lépnek életbe, melyek az eredeti üzleti modellt ellehetetlenítik.

Frissítés: mint a 168 óra az államtitkár megkeresése után megírta, az új szabályok nem tavasztól, hanem már február 19-től, azaz péntektől érvényesek.

Hirdetés


Március végén, április elején hatályba lép az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi és tárgyi feltételeket be nem tartó Uber-taxisok gépkocsijáról egy esetleges ellenőrzés során az intézkedő levegye a rendszámot, vagyis a gépkocsit kivonja a forgalomból – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára kedden a köztévében.

Fónagy János kiemelte: a kormányrendelet szerint a személyi és tárgyi feltételek hiánya esetén 800 ezer forint a kiszabható bírság felső határa, ebből 600 ezer forint a gépkocsival kapcsolatos tárgyi feltétekkel, 200 ezer forint pedig a személyi feltételekkel függ össze.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy február közepén lépett életbe az Uber-szolgáltatást érintő másik kormányrendelet, amely a jogosulatlan diszpécserszolgálatra terjed ki. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a személyszállítás engedélyhez kötött, a tevékenységnek viszonylag szigorú személyi és tárgyi feltételei vannak. A személyi feltételek között említette, hogy a személyszállítást vállaló sofőrnek be kell töltenie a 21. életévét, megkülönböztetett vizsgákat kell teljesítenie és megkülönböztetett jogosítványokkal is rendelkeznie kell. A tárgyi előfeltételek között rámutatott, hogy a személyszállításra használt jármű nem lehet 10 évesnél idősebb, valamint a sofőrnek élet- és vagyonbiztosítást is kell kötnie. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Budapesten további szabályok is érvényesek, például a budapesti taxiállomás-engedély kiváltása.

Fónagy János megjegyezte: egy Budapesten dolgozó taxisnak 450-500 ezer forint többletköltséget jelent, hogy megfeleljen a szabályoknak. Ezt a kormányzati honlapon az NFM közleményben (Félmilliós versenyelőnyt jelent a taxis előírások be nem tartása) és egy, az előírásokat tartalmazó dokumentumban meg is erősítette.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy a legutóbbi információk szerint már 30-40 uberes sofőr vizsgázott le annak érdekében, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi feltételeknek eleget tegyen.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.