2017. október 22., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Legalizálják az Ubert – Észtországban

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: atlatszo.hu

A világ egyik vezető digitális gazdaságának számító balti állam nem tilt, hanem megoldásokat keres.

Sok más európai országgal ellentétben Észtország nem kitiltani igyekszik a sharing economy alapú kezdeményezéseket, hanem integrálni próbálják őket az ország amúgy is innovatív technológiákon alapuló rendszerébe – írja beszámolójában az atlatszo.hu. A jövő héten kerül az észt parlament elé az a törvényjavaslat, ami „negotiated passenger transport” (talán úgy fordíthatjuk: megegyezésen alapuló utasszállítás) néven új szolgáltatástípust vezet be, ami az internetes alkalmazások segítségével magánszemélyek számára is lehetővé teszi a személyszállítási piacra való belépést.

Hirdetés

Az Uber messze nem egyeduralkodó az észt ride-sharing piacon – írja az atlatszo.hu. Jóval hamarabb elérhető volt a helyi fejlesztésű Taxify, vagy a Hopp és a Wisemile alkalmazások. A jogszabálytervezet minden ilyen alkalmazásra érvényes, és rögzíti, hogy az új szolgáltatási forma keretében közlekedő sofőrök se nem részei a tömegközlekedésnek, se nem tekinthetőek taxiszolgáltatásnak. Ilyenformán az utóbbi két szolgáltatáshoz kapcsolódó jogok sem illetik meg a sofőröket, azok nem használhatják a buszsávokat például. Szabályozni fogják (leginkább a jelenlegi gyakorlatot követve), hogy a különböző applikációk milyen információkat kötelesek megjeleníteni a rendszerhez csatlakozó sofőrökről és azok járműveiről, akik a jövőben teljesen legálisan szállíthatnak majd személyeket.

Integrálni az újat

Az észt adóhivatal tárgyalásokat folytat az Uberrel egy olyan rendszer kiépítésén is, ami az Uber nyilvántartásán keresztül automatikusan levonja a sofőröket terhelő adóbevételeket, teljesen átláthatóvá és legálissá téve ezzel a szolgáltatást.

A döntés hátterében nem csak az áll, hogy az internetalapú államigazgatás (e-government) és a virtuális identitás (e-residency) hazájának tekinthető Észtország részéről meglehetősen furcsa lépés lenne a szintén internetalapú sharing-economy kezdeményezések tiltása. Észtország magyar szemmel nézve nagyon határozott, már-már szélsőségesen piac- és vállalkozásbarát gazdaságpolitikát folytat – fogalmaz a cikkíró. Ezt azonban az atlatszo.hu szerzője szerint nem (vagy nem csak) valamiféle makacs neoliberális ideológia alapján teszi, hanem a balti államokban nagyon erős homo-sovieticus (vagy más néven a posztkommunista embertípus) felszámolása iránti elkötelezettség. Ez többek között abban nyilvánul meg, hogy az állam támogat minden olyan kezdeményezést, ami az emberek önállóvá vállását segíti elő, csökkentve az államon való függőséget.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.