Több tízezer Twitter-jelszó a neten: a valódiságuk azonban kétséges

A hét elején több hírportál is beszámolt arról, hogy egy ismeretlen közel 60 ezer twitteres azonosító (e-mailcím)/jelszó párost töltött fel a Pastebin oldalára. Mivel a Pastebin kedvelt tárhelye az Anonymous mozgalom aktivistáinak, így felmerült az a lehetőség is, hogy újra egy Anon hackelése állhat a háttérben, ám minderre egyelőre semmi bizonyíték, ráadásul azt sem lehet tudni, hogy a kiszivárogtatónak mi volt a célja az adatok nyilvánosságra hozásával.

Hirdetés

A Twitter a jelszavak megjelenése után vizsgálatot indított, az érintett jelszavakat letiltották, illetve azt javasolták az aggódó felhasználóknak – akik úgy gondolják, hogy nem tudni, hogy az összes megszerzett jelszót publikálta-e az illető –, hogy változtassák meg bejelentkezési adataikat.

Ugyanakkor több kérdés is felmerült a listával kapcsolatban. Az eWeek azt veti fel, hogy feltűnően kevés a listában az egyszerű, a legnépszerűbb 25 közé tartozó jelszó, többségük a nagy biztonságot nyújtó erős kategóriába tartozik, és ez a jelszavak valódiságát is kétségessé teszi. Az újságíró azt is furcsának tartja, hogy a legtöbb e-mailcím ingyenes szolgáltatóhoz tartozik, míg szerinte egy valós listában sokkal több egyéb szolgáltatóhoz tartozó címnek kellene szerepelnie. Az is gyanúsnak tűnik, hogy körülbelül 20 ezer páros duplán szerepel. A lap munkatársa szerint szó sincs az Anonymous akciójáról, inkább egy kezdőről, egy még „bénázó” önjelölt „hackerről” lehet szó.

A Twitter közleményében a fentiekre hívta fel a figyelmet, és kijelentették, hogy valószínűleg hamis listáról van szó – ugyanakkor a fent említett elővigyázatossági intézkedéseket megtették.

Spekuláció szintjén az is felmerült, hogy a különleges lista valójában csali, a Twitter csapdája támadóknak, erre utalnak a nyilvánvalóan spames e-mailcímek is.

Azóta történt

Előzmények