Decentralizált közösségi médiáról álmodik a Twitter ügyvezetője

Jack Dorsey, a Twitter ügyvezetője egy alkalmazásboltot hozna létre a közösségi médiában működő algoritmusok saját kezű kiválasztásához.

Jack Dorsey és a Twitter felől már többször lehetett hallani a decentralizált közösségi média ötletéről, egy befektetőknek szóló megbeszélésen pedig újabb ötleteket osztott meg az ügyvezető.

Dorsey olyan jövőt képzel el a közösségi médiában, ahol a felhasználók egy alkalmazásbolton keresztül maguk választhatják ki az ajánlási algoritmusokat, és így nem egyetlen vállalatra bízzák, hogy mi jelenlen meg a hírfolyamokban.

A Twitter annak ellenére is ilyen jövőt szeretne, hogy ezzel a vállalat maga szintén lemondana bizonyos fokig az irányításról. Ennek ellenére profitálnának a helyzetből, mert sokkal szélesebb társalgási körhöz férne hozzá a cég, és relevánsabb tartalmak kerülhetnének a felhasználókhoz.

Dorsey nagyobb választási szabadságot ígér az új funkciókkal és választható algoritmusokkal, amely alapján az emberek maguk határozhatnák meg, hogy mi jelentjen meg előttük. A Twitter persze nem csak ajánlana algoritmusokat, de saját fejlesztéseket is kínálna. Ez szerintük végeredményben önmagában garancia lenne arra, hogy még több ember használja majd a jövőben a közösségi médiát. És a Twitter maga pedig kevésbé lenne felelősségre vonható a közzétett tartalmak miatt.

A projekt már 2019 decemberében elindult, de még mindig elég lassú ütemben halad. Decentralizált közösségi hálózatok pedig már eddig is léteztek, de nem jártak sok sikerrel.

Azóta történt

Előzmények