Kábelen fizetni kell a TV2-ért és az RTL Klubért

A kereskedelmi csatornák bejelentették, hogy mennyi programdíjat kérnek a szolgáltatóktól.

Mint nemrégiben az IT café is megírta, egy április végi kormányrendelet következtében programdíjat kérhetnek ezentúl az RTL Klub és a TV2 műsoráért a két legnagyobb nézettségű országos kereskedelmi tévécsatorna médiaszolgáltatói. Ez évi több milliárd forint plusz bevételt jelent számukra. A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény meghatározása szerint jelentős befolyásoló erővel rendelkezőnek minősül a legalább tizenöt százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkező lineáris audiovizuális és lineáris rádiós médiaszolgáltató, feltéve, hogy legalább egy médiaszolgáltatásának éves átlagos közönségaránya eléri a három százalékot. Ennek a követelménynek az RTL és a TV2 felel meg magyar médiapiacon.

RTL Klub

Hirdetés

Az RTL Klub hétfőn jelentette be, hogy műsoruk SD-adásának továbbítása listaáron (áfa nélkül) 150 forintjába kerül majd a szolgáltatóknak, havonta, előfizetőnként. Amennyiben a szolgáltató szerződést köt a médiavállalattal – erre három hónap áll rendelkezésre – akkor az ár kedvezményes, 135 forint. Az átmeneti időszakban (2016. július 1. és 2016. október 11. között) a tévé 294 forintot (+ áfa) számláz ki azoknak, akik nem kötöttek szerződést, és közvetítik az adást.

Amennyiben a szolgáltató nem szerződik, a díjat akkor is kiszámlázzák, és ha a másik fél nem fizet, akkor lekapcsolhatják az RTL Klubot. A tévé vezetői jövőre évi 5 milliárd forint bevételre számítanak a programdíjból.

TV2

Kedden a TV2 is közleményt adott ki, mely szerint a programdíjuk (szintén SD-adás) listaáron egyéni előfizetők után 290 forint lehet jövőre minden előfizető után, havonta – áfa nélkül. Ebből különböző kedvezményeket lehet kapni, attól függően, költségvetési előfizető, közületi vagy szállodai-szálláshelyi előfizető-e a partner. Mivel a rendelet év közben jött ki, ezért a TV2 idén december 31-ig bevezető díjat alkalmaz: mindenkitől 150 forintot kérnek. Azt is közölték, hogy különféle kedvezményes csomagokat is kínálnak, így a szolgáltatóknak meglesz a módjuk, hogy jövőre is kedvezményes, 150 forintos díjat fizessenek. A nem szerződőknek, hasonlóan az RTL Klub eljárásához, a legmagasabb díjat számlázzák ki. A vállalat akár 12 milliárd forintos bevételre is számíthat a programdíjból, de a tényleges összeg valószínűleg szintén 5 milliárd forint körüli lesz.

Arról csak feltételezések vannak, hogy a szolgáltatók továbbhárítják-e a fogyasztókra a programdíjat, a szakemberek fele szerint igen, a másik fele pedig úgy véli, hogy üzletpolitikai okokból ezt nem teszik meg – az is felmerült, hogy a kábelszolgáltatók emelés helyett inkább más, alacsonyabb nézettségű csatornákat vesznek ki a csomagokból.

A földfelszíni sugárzást biztosító MinDig TV képviselője azt nyilatkozta megkeresésre, hogy ők maradnak a korábbi ingyenes modellnél, felhasználóik nem érzik meg a változást.

Azóta történt

Előzmények