Egy szoftver átment egy Turing-teszten

Tegnap nemcsak az IT lapok, de gyakorlatilag minden sajtótermék szenzációként hozta le azt a hírt, hogy egy gép/egy program/egy robot sikeresen átment az úgynevezett Turing-teszten, így a mesterséges intelligencia fejlesztésében hatalmas áttörés zajlott le.

A teszt szóban forgó alanya valójában egy chatbot, melynek készítői a Eugene Goostman nevet adták, virtuális személyisége pedig egy 13 éves, bizonyos szinten angolul is tudó ukrán fiút imitál. A program első változatát még 2001-ben fejlesztett ki Szentpéterváron az orosz Vlagyimir Veszelov és Szergej Ulaszen, illetve az ukrán Jevgenyij Demcsenkó. „Goostman” már többször szerepelt sikeresen versenyeken.

Hirdetés

A mostani, a Royal Society által levezetett megmérettetést június 7-én Alan Turing halálának 60. évfordulója alkalmából szervezte a Readingi Egyetem neves kibernetikusa, Kevin Warwick, aki többek között a Project Cyborg megindításával lett világhírű, ugyanis az a terve, hogy kísérleti célból fokozatosan egyre több elektronikus eszközt épít a testébe.

A tudósítás szerint a Goostman chatbot egy ötperces társalgás során a 30 bírálóból álló zsűri 33 százalékát meg tudta arról győzni, hogy valódi ember, így – szólnak a tudósítások, többek között az egyetemé, melyet Warwick fogalmazott meg – a szoftver a világon elsőként átment a Turing-teszten.

A bejelentést azonban nem kevés kétkedés fogadta a mesterséges intelligencia több kutatója részéről – érdemes megemlíteni, hogy sokak szerint maga a Turing-teszt sem alkalmas módszer az AI azonosítására.

A bejelentést kritizálók a verseny körülményeit és feltételeit bírálják elsősorban:

  • a Turing által papírra vetett elképzelésben nincs 30 százalékos küszöb: ez talán a kutató egy kijelentésére megy vissza, melyben azt jósolja meg, hogy a számítógépek fejlődése következtében 2000 körül egy átlagembernek egy öt percig tartó kérdés-felelet szituációban már csak 70 százalék esélye lesz arra, hogy megállapítsa: ember vagy gép a partnere
  • azt is felvetik, hogy az öt perc kevés, és a fent idézett szövegen túl Turing nem utalt ilyen határra – ahogy telik az idő, a társalgás során mind biztosabban ki lehet szűrni a nem emberi résztvevőt
  • Warwick szemére hányják, hogy szemfényvesztő módon tálalja az eredményt, például amikor a chatbotot szuperszámítógépnek nevezi a sajtóközleményben („The 65 year-old iconic Turing Test was passed for the very first time by supercomputer Eugene Goostman during Turing Test 2014 held at the renowned Royal Society in London on Saturday.”)
  • Turing fent idézett megállapítása az átlagemberre vonatkozik, így – mondják a kritikusok – a 30 fős tesztközösség elégtelen ennek modellálására
  • Turing elképzelése egy általános mesterséges személyiségre vonatkozott, márpedig határozott karakterjegyekkel ellátott Goostman túl konkrét

Azóta történt