2019. január 17., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Tüntetés a szoftverszabadalmak ellen

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT.news

Az IHM hajlik a magyar álláspont felülvizsgálatára.

Ma este több száz fő vett részt a szabad szoftverek mellett elkötelezett civil szervezetek és a Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága által szervezett békés tömegdemonstráción a Külügyminisztérium előtt. A rendezvényen egy petíciót is átadtak a külügyi tárcának, melyben annak a szavazatnak a visszavonását kérik, mellyel hazánk a versenyképességi tanács május 18-i ülésén támogatta az EU-nak a számítógéppel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló direktívajavaslatát.

Hirdetés

Balsai Péter, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének elnöke kifejtette, milyen lehetséges hátrányok érhetik a szabad szoftverek fejlesztőit és híveit, ha a kormány nem vonja vissza a direktíva támogatását, míg a NETÉRT képviseletében Németh Attila elnök elmondta, hogy a szoftverszabadalmak nemcsak a szabad és ingyenes szoftverek fejlesztését tehetik lehetetlenné, de a számítógép- és internetfelhasználókat is hátrányosan érintik, mivel lelassulhat a számítástechnika és a web fejlődése; hátrányba kerülhetnek a fejlesztéssel foglalkozó cégek, dolgozóik és ezáltal az egész magyar és uniós gazdaság.

A petíció átadását követően a résztvevők 300 sárga léggömböt engedtek a magasba.

Az IHM pálfordulása

Noha korábban üdvözölte a májusi magyar igent, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a demonstráció kapcsán fontosnak tartotta közleményben elkötelezni magát amellett, hogy átgondolt, a jogi és gazdasági hatásokat és következményeket szem előtt tartó európai uniós szabályozás valósuljon meg a számítógépet alkalmazó találmányok szabadalmazhatósága területén. Az irányelvtervezettel kapcsolatos kormányzati álláspont kialakítása céljából folyamatos egyeztetések folynak, az IHM támogatja, hogy az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) a következő, jövő heti ülésén a kérdést napirendre tűzi.

Az IHM szerint fontos, hogy az Európai Uniónak jogi és gazdasági szempontból is egyértelmű irányelve legyen a számítógépet alkalmazó találmányok szabadalmazhatósága területén. Alapvető jelentőségű az ország számára, hogy a szabályozás előnyös legyen mind a magyar szoftverfejlesztőknek (jellemzően kis- és középvállalkozásoknak), mind a magyar szoftvervásárlóknak. A tárca álláspontja szerint ezt olyan szabályozás szolgálja, amely biztosítja a versenyt és nem eredményezi sem a szoftverek előállítási költségeinek, sem fogyasztói árainak emelkedését.

Az IHM ezért kezdeményezi az EKTB Szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó munkacsoportjának összehívását, amely felelős a magyar állásponttervezet előkészítéséért. Fontosnak tartják annak eldöntését is, hogy az Európai Unió Versenyképességi Tanácsának (VT) májusi ülését követően kiadott irányelvtervezete összhangban van-e a fent megfogalmazott magyar érdekekkel, valamint a VT ülésen megfogalmazott elvekkel.

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.