Túlélési verseny volt a Google válogatója

Egy kellemesen meleg napon tartotta meg a Google India informatikai központjában, Bangalore-ban annak a válogatóversenynek a döntőjét, amelyen "gyilkos" feladványokkal igyekeztek tesztelni a versenyzők programozói képességeit. A Code Jam névre keresztelt meccsen minden jelentkező húszas éveinek elején jár, származásukra nézve Indián kívül a délkelet-ázsiai térség országaiból érkeztek. A győztesnek biztos helye van a Google Inc. helyi kutatási-fejlesztési részlegénél, valamint zsebre tehet 6 900 dollárt. A döntő helyszíne az egyik helyi internetkávézó volt, ahonnan a háromórás fejtörés és billentyűpüfölés után igencsak megizzadva kerültek elő a számítógépes kódok világának lovagjai - derül ki a Business Week tudósításából.

A Code Jam tulajdonképpen az Egyesült Államokban azonos néven és céllal megrendezett verseny klónja, meghirdetése nyomán 14 ezer fiatal, főként informatika szakos egyetemista jelentkezett a megmérettetésre. Az ötven döntős közül 39 volt indiai, nyolcan jöttek Szingapúrból és hárman Indonéziából. "Ez egy túlélési verseny" - jellemzi a Code Jamet Robert Hughes, a rendezvényt a Google megbízásából szervező TobCoder Inc. elnöke. "Akárki is a legtehetségesebb a résztvevők közül, a Google meg akarja találni az illetőt!" A győztes végül is egy szingapúri egyetemista, Ardian Poernomo lett, a második pedig egy indonéziai diák. Poernomo egyelőre nem fogadta el a Google állásajánlatát, ehelyett inkább az USA-ba készül PhD-tanulmányokat folytatni.

A keresőcég azért indította el az ázsiai tehetségkutató versenyt, mert gyakorlatilag képtelen megfelelő mérnököket találni egy éve működő indiai kutatási központjába. Az év első felében 25 főből állt a személyzet, pedig azt tervezték, hogy 2004 decemberére százan lesznek. Szakértők szerint a Google problémájának alapja az, hogy kegyetlenül nehéz feltételeket állít az álláskeresőkkel szemben. A Code Jam bemutatja, mire számíthat, aki a keresővállalkozás kutatórészlegéhez akar kerülni. A versenyen először tesztelik a jelentkezők problémamegoldó képességét, tervezési, kódírási és másokkal való együttműködési készségét. Aki túljut ezen a fázison, annak írnia kell egy webkereső szoftvert, amelynek segítségével a kutakodók eljuthatnak egy város A pontjából B pontjába úgy, hogy eközben a lehető legkevesebb kanyart teszik. De ez még nem a vége a "kínszenvedéseknek", az utolsó fordulóban komplex háborús témájú online-játékot kell kreálni - ezt a feladatot a legutóbbi versenyen csak a győztesnek sikerült befejeznie.

A Google számára tehát a Code Jam egyfajta rövidített felvételi procedúra a legtehetségesebb programozók megtalálására. A normál esetben hónapokig tartó felvételi eljárás - amelynek végén a jelentkezők többségét elutasítják - így lerövidül, és a verseny döntőseinek többsége közel kerül ahhoz, hogy a keresőcégnél kapjon munkát. A 2001-es amerikai Code Jam győztese, Jon McAlister a 2004-es szingapúri győzteshez hasonlóan nem fogadta el egyből a Google állásajánlatát. Szétnézett a Goldman, Sach & Co. és a Microsoft háza táján is, ám végül arra a következtetésre jutott, hogy "a Google az igazán mérnöki vállalkozás". A keresőcégnél azt remélik, a mostani első helyezett is náluk köt ki végül.

Azóta történt

Előzmények