Hirdetés

Az új varázsszám: 11 800

Hirdetés

Bár a már hetek óta folyó médiakampányból a legtöbb ember értesülhetett róla, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma közleményben is jelezte, hogy megváltozik a tudakozó hívószáma.

Ahogy korábban az IT café is megírta, az NMHH 2013 végén írt ki pályázatot az egyetemes tudakozó működtetésére, amelyen az összességében legkedvezőbb ajánlatot benyújtó Invitel Távközlési Zrt. nyert. A hatályos európai uniós rendelkezések előírják a tudakozószolgáltatás rendszeres felülvizsgálatát, így az NMHH rendelete szerint a két intézmény által júliusban aláírt szerződés korlátozott időre szól. A megállapodás értelmében az Invitel az egész országra kiterjedően, egységes keretek között biztosítja a szolgáltatást.

A közlemény felhívja arra a figyelmet, hogy az Európai Unió szabályozási tendenciájának megfelelően – amely a háromtagú hívószámok fokozatos kivezetésére irányul – a tudakozó hívószáma megváltozik, és a hatóság a 198-as rövid szám használati engedélyét 2014. szeptember 30-ig visszavonja. Az NMHH rendelete szerint a jelenleg használatban lévő 198-as telefonszámon hangbemondás jelzi majd október elsejétől a fogyasztók számára a változást. Az országos belföldi egyetemes tudakozón keresztül a lakossági és az üzleti előfizetők vezetékes, illetve mobiltelefonszámairól egyaránt lehet információkat kérni, ha az ügyfelek előzetesen hozzájárultak azok közléséhez. Az érdeklődők címadatok alapján tudakozódhatnak a telefonszámokról és fordítva, illetve előfizetői jogosultság alapján kérhetik a normál díjazású hívószámok automatikus kapcsolását vagy sms-ben történő továbbítását.

Azóta történt

Előzmények