Nem épít gyárakat Európában a TSMC, odébb van az EU-s chipuralom

Az EU folyamatosan győzködi a tajvani cégeket, hogy hozzák Európába a chipgyártást, de a TSMC egyelőre nem kíván üzemeket felépíteni a régióban. 33,9 milliárd dollárt fordít viszont egyéb befektetésre.

Az utóbbi hónapokban számos fontos megbeszélést folytatott egymással chipek kapcsán az EU és Tajvan, az európai politikusok pedig folyamatosan győzködik a tajvani cégeket, hogy hozzák a chipgyártásukat Európába. A TSMC ugyanakkor most azt közölte, hogy nincsenek konkrét tervei európai gyárak felépítéséről.

Hirdetés

Az elhúzódó chipválság miatt az EU és Tajvan a múlt héten is tartott egy kiemelt kereskedelmi megbeszélést, amelynek fő témája a chipek kapcsán való együttműködés volt. A februárban bemutatott EU-s chiptörvény is Tajvant említi Európa egyik legnagyobb iparági partnerének.

A TSMC nem csak a világ legnagyobb bérgyártója a chipiparban, de Ázsiai legértékesebb tőzsdén jegyzett cége is. Egy éve egy lehetséges németországi terjeszkedést említettek, de ebben azóta nem történt előrelépés, az Intel németországi gyárépítései ellenére sem.

Mark Liu, a TSMC elnöke szerint Európában alapvetően kevesebb ügyfelük van, de még mindig értékelik a helyzetet, konkrét terveik nincsenek.

A TSMC ugyanakkor 12 milliárd dollárt költ amerikai chipgyárakra, valamint a Sonyval közösen Japánban is épít ilyet. Liu ennek kapcsán közölte, hogy a TSMC a vártnál magasabb költségekkel találkozik az amerikai terjeszkedés kapcsán, de ezzel még megbirkóznak. Az idei évre az árbevétel nagyjából 30 százalékos emelkedését várják, tele vannak ugyanis foglalásokkal, az árak pedig magasak. Ezek alapján a TSMC kivételes helyzetben van, hiszen a tech cégek sem menekülnek a borús gazdasági kilátások, inflációs hatások és súlyos keresletcsökkenés elől, az összes óriás csökkenő bevételekre, csökkenő nyereségre készül – a Micront pedig egyenesen leminősítették, elég borús lett a jövője a várt kockázatok miatt.

A napokban derült ki továbbá, hogy a TSMC 33,9 milliárd dollárt költ egy tajvani üzem felépítésére, amelyben 2 nm-es technológiájú chipeket gyártanak majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények