Visszavonul az egyik legnagyobb chipgyártó elnöke

Az új vezetésnek elsősorban az agresszíven terjeszkedő Samsunggal kell felvennie a versenyt.


Morris Chang

A 185 milliárd piaci kapitalizációval rendelkező Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC), a világ egyik legnagyobb chipgyártója bejelentette, hogy a vállalat alapítója és elnöke, Morris Chang jövő júniusban visszavonul az irányítói pozícióból.

A 86 éves Changot az elnöki székben Mark Liu követi, aki 2013 óta C. C. Wei mellett társ-vezérigazgatója a TSMC-nek, így jövő nyártól Wei személyében egyetlen vezérigazgatója lesz a vállalatnak. Morris Chang a bejelentéskor személyes és családi okokra hivatkozott, és közölte, hogy a jövő évtől egyáltalán nem kíván részt venni az irányításban.

A vezetőváltás kritikus időszakban – talán annak részeként – történik az Apple-nek is szállító cégnél, mivel épp zajlik egy nagy átalakítási folyamat, melynek során az ügyfélkör diverzifikálását végzik el, emellett bővíteni akarják tevékenységi köreiket is, pl. beszállnak a mesterségesintelligencia-kutatásba és az autonóm járművek fejlesztésébe is.

Emellett az is nagy kihívás elé állítja a TSMC-t, hogy a jelenlegi legnagyobb chipgyártó, a Samsung erőteljes terjeszkedési célokat tűzött ki maga elé: a következő öt évben meg akarják háromszorozni piaci részesedésüket a foundry üzletágban.

Chang a TSMC-t 1987-ben 45 millió dolláros tőkével alapította meg, és úttörő volt a „contract chip manufacturing” modell bevezetésében, vagyis amikor gyártóként olyan vállalatokkal szerződött, akik chipeket terveznek, de maguknak nincsenek termelő, gyártó egységeik. 2016-ra a TSMC már a 47 milliárdos chippiac 56 százalékát birtokolta, tavaly 30 milliárd dollár volt az árbevételük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Előzmények