Szoftver jósolja meg, ki fog meghalni a Trónok harcában

Akik nem látták még az ötödik évadot, azok ne kattintsanak a hírre!

Hirdetés

Spoiler-figyelmeztetés! Az alábbi híradásban olyan információk is találhatóak, melyek sorozat legutolsó, ötödik évadának tartalmára vonatkoznak, így aki nem ismeri, de még meg akarja nézni ezeket a részeket, most kattintson máshová!

Hatalmas a várakozás a közelmúlt egyik legsikeresebb tévésorozatának következő részei előtt (két nap múlva indul újra a széria a hatodik évaddal). A rajongók természetesen a fordulatos előző évad után nagyon sok kérdésre várják a választ, főként arra, hogy valóban meghalt-e Jon Snow – ha mégsem, akkor vajon hogyan fog „feltámadni”?

Ezt az érdeklődést lovagolja meg a „A Song of Ice and Data” nevet viselő projekt, amelyben a készítők egy adatbázis alapján jósolják meg a szereplők sorsát – vagyis hogy kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy meghal (kiíródik a történetből). Az adatbázis alapja egy online enciklopédia, mely George R. R. Martin könyvfolyama mellett az ettől történetvezetésében több ponton eltérő HBO-sorozat adatait tartalmazza. Statisztikai módszert használnak a karakter jövőjének megállapításához, és itt természetesen figyelembe veszik a már meghalt hősök életét is, összesen harminc paramétert alkalmaznak.

A projektet a Müncheni Műszaki Egyetem egyik JavaScript-kurzusán dolgozták ki, a cél az volt, hogy  a gépi tanulásra épülő programba betáplált, a különböző forrásokból szerzett adatokat feldolgozzák, majd az elemzés eredményeit egy weboldalon vizualizálják.

Az eredményekben akad meglepetés: az algoritmus szerint Jon Snow-nak mindössze 11 százalék esélye van arra, hogy meghaljon (vagyis nem lehet halott…) – ellentétben Tommennel, akinek 97 százalék. A program szerint a legnagyobb eséllyel Stannis Baratheon, Daenerys Targaryen, Davos Seaworth és Petyr Baelish fog meghalni, a legtöbb esélye a már említett Jon mellett Cersei Lannisternek, Mace Tyrellnek és Roose Boltonnak van az életben maradásra.

Az algoritmus összesen 2028, a könyvben szereplő karakter tulajdonságait elemzi – a tévésorozat egy-egy részében átlagosan 33 szereplő jelenik meg, átlagosan 4 új közülük.

Előzmények